O Nama

zajednica-bosnjaka-lawrenceville

DŽEMAT ATLANTA
Atlanta je glavni grad američke države Georgija koja se nalazi na jugoistoku SAD-a, okružena Alabamom, Floridom, Sjevernom i Južnom Karolinom i Tenesijem.

Smještena u sjevernom dijelu Georgije, Atlanta je grad koji je zadnjih 10-15 godina doživljavao veliku ekspanziju. Trenutno broji preko 5 miliona stanovnika.

Prije brutalne agresije na našu domovinu BiH ovdje je živjelo svega 4-5 bošnjačkih familija.

Otrgnuti i protjerani iz svoje domovine BiH vihorom nezapamćene agresije i krvavog genocida, prve naše porodice i pojedinci su došli ovdje u toku 1993. godine. Pristizali su iz svih krajeva BiH. Mala grupa je svakodnevno postajala sve veća, rodbina se počela povezivati, jedni drugima su pomagali u dolasku. Ubrzo su se naši ljudi počeli organizovano družiti.  Priređivali su mevlude, tevhide, sportska takmičenja, teferiče, bajramska sijela. U organizaciji i vođenju, posebno vjerskih aktivnosti, isticao se vrijedni i agilni Ibro Tucaković. Iz svega toga pojavila se potreba i želja za formiranjem džemata.

Baca
Prije formiranja Islamske zajednice, prvi Bošnjaci koji su ovdje došli formirali su humanitarnu organizaciju BACA koja se istakla u slanju humanitarne pomoći našem narodu u BiH kao i pružanju pomoći prvim muhadžirima koji su ovdje pristigli.

Inicijativni Odbor
Sa riječi su prešli na djelo pa su prisutni na sastanku prvog februara 1997. godine orgnizovali inicijativni odbor za formiranje Islamske zajednice tj. Džemata. U zapisniku koji je vođen stoji da su na tome sastanku bili prisutni: Abdullah Kapić, Ibro Tucaković, Emin Kararić, Huse Ramadanović, Sean Hamzić, Semir Đulić, Mustafa Martinović, Meho Tepić, Hazim Bešić, Ahmet Kararić, Ermin Hadžić, Mehmed Softić, Mirsad Softić, Mesud Softić, Enes Đonlić, Ekrem Jakupović, Idriz Hadžić, Husein Hadžić, Avdo Osmanbašić, Ramiz Ramić, Sakib Sinanović-Šole, Ibrahim Gredelj, Ismet Gredelj, Enver Šejtanic, Fuad Jusufović, Nijaz Ibragic, rahm. Nazif Silnović, Šaban Salkić, Ahmet Trnjanin, Muharem Kahrimanović, Sejdo Berbić, Eniz Suljić, Kemal Novljaković, Mujo Kajan, Ćazim Hotilovac, Zilhad Džihić, rahm. Mustafa Buljubašić, Husein Žerić i Dževad Šahbaz. Na spisku je ukupno 39 prisutnih koji su se obavezali da će snositi sve matrjalne troškove džemata.

Na navedenoj sjednici odlučeno je da se zajednica zove ISLAMIC COMMUNITY OF BOSNIAKS, INC. (ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA ATLANTA).To je bilo u martu 1997., od kada džemat zvaničo postoji.

Avgusta 1998. godine dolazi imam Ismet Zejnelović. Njegovim dolaskom stiču se uslovi za kvalitetniji i ozbiljniji rad i napredak džemata. U naselju “Kristopher Woods” u Clarkstonu tada je živjelo oko 180 bošnjačkih familija. To je bio razlog da se u tom naselju renta stan koji je služio kao mesdžid gdje su se odvijale sve vjerske i druge aktivnosti. Evidentan je veliki rast novoučlanjenih džematlija, velikog broja djece u mektebu a prostor koji smo imali na raspolaganju je postajao sve neadekvatniji i neuslovniji.

Kupovina Džematskog Objekta

Dvadeset prvog oktobra 1999. godine kupljena je kuća prekoputa naselja “Kristopher Woods” u Clarkstonu i adaptirana u mesdžid. Radosti džematlija nije bilo kraja jer smo doživjeli da u adaptiranom i lijepo uređenom mesdžidu klanjamo prvi teravih namaz u srijedu, 8. decembra 1999. što odgovara 1. Ramazanu 1420. hidžretske godine. Od toga Ramazana, obzirom na bolje uslove rada i proširenih aktivnosti, broj novoučlanjenih džematlija uočljivo raste.

Ipak, činjenica da se naše porodice pomijeraju iz Clarkstona, tražeći bolja radna mjesta, bolje škole za svoju djecu i kvalitetnije uslove života, naveli su nas da i mi krenemo za narodom. Pošto je većina naših džematlija išla prema Gwinnett County , preovladalo je mišljenje da je Snellville dobra lokacija za naš budući Centar.

Godine 2004. kupili smo kuću sa 1,8 akri zemlje za  $130,000.00 u gotovini a u isto vrijeme kaparisali smo 6,5 akri zemlje sa malom kućom za $704,500.00 Imali smo rok od osam mjeseci da isplatimo navedenu, veoma visoku sumu. Nažalost, i pored velikog napora naših džematlija, morali smo uzeti kredit od $480,000.00 na rok od pet godina. Closing je potpisan 22. aprila 2005.

Naši vrijedni aktivisti su uložili veliki napor da se vrijeme otplate kredita smanji. Kao i uvijek, odazivali su se naše dobre džematlije tako da smo svaki mjesec otplaćivali duplu ratu. U novembru 2007. na ramazanskom bajramskom sijelu, sa ponosom i zadovoljstvom smo obznanili da smo prikupili posljednjih $100,000.00 koliko nam je nedostajalo da bi vakufska zemlja bila otplaćena. Dakle otplata je umjesto pet godina trajala tačno 2,5 godine. Naša Zajednica postala je vlasnikom zemlje koja je, voljom svojih džematlija, postala Vakufom t.j. neotuđivom imovinom Islamske zajednice.

Promjena Imena Zajednice

Na godišnjoj skupštini u aprilu 2007. godine odlučeno je da Zajednica promijeni ime. Razloga je više a jedan od njih je i nastojanje da se približimo svim Bošnjacima tako što ćemo proširiti djelatnosti i aktivnosti Zajednice. Sada se zovemo COMMUNITY OF BOSNIAKS GEORGIA, INC. (ZAJEDNICA BOŠNJAKA GEORGIJE, INC.) Suštinski, ostali smo ono što smo bili ali smo dobili  non-profit broj i takozvani 501 (c 3) status.

Budućnost i Ciljevi

Od formiranja do danas Zajednica je neprestalno rasla. Danas Zajednica broji oko 900 učlanjenih familija koji plaćaju mjesečnu članarinu. Taj broj i dalje raste.

Naravno da je bilo uspona i padova, uspjeha i neuspjeha u radu Zajednice. Ipak, naše džematlije, vođeni odbornicima i rukovodstvom koje su sami birali na skupštinama svake godine ili svake druge, danas sa ponosom mogu kazati da pripadaju jednoj od najuspješnijih i najorganizovanijih bošnjačkih zajednica u USA-u.

U Aprilu 2011 Zajednica je, koristeci povoljnu situaciju na Real Estate marketu veoma povoljno kupila property u Lawrencevillu, na Grayson Hwy sa dovoljno prostora koji moze zadovoljiti potrebe Dzemata za dugi niz godina.

Poštovani čitaoče, sama činjenica da čitaš ove redove dokazuje tvoju zainteresiranost za ovaj Džemat t.j. ovu našu Zajednicu. Pozivamo te da učiniš koliko možeš u ostvarenju naših zajedničkih ciljeva. Reci to i drugima jer tako ćeš učestvovati u činjenju i širenju dobra.

Molimo našega Gospodara da primi naša dobra djela i da nam pomogne da činimo dobro kako bi se tim dobrom koristili svi ljudi, naročito mladi i djeca, naša nova pokoljenja. Amin!