Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Bajram Namaz

Hutba ramazanskog bajrama
Lawrenceville, 08. 08. 2013./01. ševval 1434. h.g.
Hvala Allahu, Stvoritelju svjetova, na milosti i nimetima kojima nas daruje. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahova poslanika Muhammeda, a.s., na njegovu porodicu, na njegove ashabe i na sve one koji su živjeli i umrli sa istinom u srcu i u djelu. Sjetimo se bosanskih sinova, šehida, koji su, na Allahovom, dž.š., putu, dali svoje živote.
Danas je 1. ševval 1434. godine po hidžri, odnosno 08. avgust 2013. Danas je prvi dan ramazanskog bajrama. Ramazanski bajram je muslimanski mubarek blagdan, koji označava kraj mjeseca rahmeta (Božije milosti), magfireta (oprosta) i selameta (spasenja i mira). Ramazan je mjesec posta i časne Knjige Kur’ani-kerima. Muhammed, a.s., je rekao da su ramazanski i hadžijski bajrami muslimanski mubarek dani. To su dani koji unose u naše živote radost, toplinu, međusobno poštovanje i razumijevanje.
Draga braćo i sestre, ramazan je oduvijek vrijeme kad muslimani više i dublje razmišljaju o svome stanju. Ramazanski post je oduvijek način na koji muslimani vježbaju svoje tijelo i svoju dušu za nove izazove.
U ramazanu muslimani više i dublje razmišljaju o Kur’anu, o Poslaniku, o porodici, o društvu, o domovini, o sirotinji, te o svojoj sudbini u Dijaspori.
Posteći ovoga ramazana, bosanski muslimani nisu mogli ne razmišljati o nekim bolestima maje-više svakoga društva, kao što su laž i kleveta, droga i alkohol, pornografija i prostitucija, zavist i ljubomora, mito i korupcija. Zato su najveći izazovi današnjice kako živjeti zdravo, kako se ponašati moralno, kako voljeti čovjeka, kako raditi pošteno?!
Muslimani su dužni pronositi kur’anski nalog za poštivanjem Božijeg zakona. “Ovaj Kur´an upućuje na Pravi put. Onima koji imaju vjeru, Kur’an donosi radosnu vijest da ih čeka velika nagrada” (El-Isra, 9).
Ramazan nam donosi mnoštvo darova koji nas obavezuju da i mi dugujemo naš život Stvoritelju, zahvalnost i poslušnost našim roditeljima, vjernost našim prijateljima, lijep primjer našoj djeci, ljubav i vjeru našim bračnim drugovima, pomoć našim slabim i nemoćnim, te ispunjenje našeg obećanja i našeg emaneta. To je bit vjere i morala – kad obećaš da ne slažeš i kad ti se povjeri emanet da ga ne iznevjeriš. Muhammed, a.s., kaže: „Nema imana onaj u kojeg se ne može imati povjerenje i nema dīna onaj koji ne ispunjava svoje obećanje!”
Danas je bajram, dan radosni posebno onima koji su se u ime Allaha, dž.š., mjesec dana odricali jela i pića, pa im je danas duša vedra i široka, i ruka darežljiva, i srce puno suosjećanja prema roditeljima, siročadima, siromasima, komšijama, bližim i daljnim rođacima, te svim ljudima dobre volje.
Allahu ekber! – Allah je najveći! Njega tekbirom veličamo u ovim jutarnjim satima prvog dana ramazanskog bajrama. Slava Velikom Allahu koji je svojim robovima u današnjem danu mršenje, jedenje i pijenje učinio obavezom a post zabranio.
Rekao je Resulullah, a.s.: ”Kada bude ramazanski bajram, meleki se rasporede po putevima i dozivaju: Poranite, o skupino muslimanska, Plemenitom Gospodaru koji pruža puno dobra i daje za to nagradu. Vama je naređen post pa ste postili, naređeno vam je noćno klanjanje namaza pa ste klanjali. Bili ste pokorni Vašem Gospodaru, pa primite danas nagradu. Kada završe namaz pozove se glasom: Uistinu vam je vaš Gospodar oprostio, vratite se vašim kućama sa oproštenim grijesima, ovo je dan vaše nagrade. Ovaj dan se na nebesima naziva danom nagrade.”
Braćo i sestre! Danas na bajramu mi veličamo Allaha, dž.š. Ovo je za nas treći bajram u našem vlastitom prostoru u našem lijepom centru. Istina trebalo nam je dosta godina da ostvarimo ovo što danas imamo. I današnji bajram i ovi glasni tekbiri pokazuju nam da smo jači i stabilniji i organizovaniji nego ranijih bajrama. Safovi su sve popunjeniji, ima nas sve vise, hvala Allahu, dž.š.
Braćo i sestre, želimo da vas sa ovoga mjesta obavijestimo da smo početkom juna, s Božijom pomoći, započeli gradnju naše džamije. To je za našu sudbinu od velike važnosti. Džamija će biti dio ovoga objekta ali građena iz početka. Gradimo je svi zajedno volonterskim radom i velikim elanom. Kupuje se samo građevinski material. Naši vrijedni majstori i njihovi pomagači već su postigli značajan korak u gradnji. Sa gradnjom, nastavljamo, uz Božiju pomoć, odmah iza bajrama. Pozivam sve ovdje prisutne da se priključite jer ovo je projekat svih vas. Bila bi prava šteta da u ovom važnom trenutku neko ostane po strani. Za nas, džematlije ovoga džemata, gradnja džamije a nakon toga i radovi na ovoj sali, kao i izgradnja sportskih objekata za djecu i omladinu, predstavljaju ono što je bitka na Bedru predstavljala za prve muslimane Medine. Oni koji su neopravdano izostali iz bitke bili su okarakterisani kao negativni pojedinci koji se nisu odazvali kada se događala presudna bitka. A ovdje će vrijedne džematlije iznijeti do kraja ovaj projekat, s Božjom pomoći. A što se tiče onih koji izostanu – i za njih će se znati. Vrijeme je da se zna na koga ovaj džemat može računati a na koga ne.
Draga braćo i sestre, ovaj centar je danas u ulozi tvrđave iz koje se brani islam, bošnjaštvo, bošnjačka tradicija, kultura. Iz ovog centra treba da se podržava da’wa sa upućivanjem, odgojem, obrazovanjem mladih naraštaja. Potrebno je čvrsto vjerovati da će džamiju izgraditi oni koji se budu najviše trudili i radili na tom pitanju, inspirirani snažnom vjerom u Allaha, dž.š., a ne težnjom za slavom ili dunjalučkim častima. Stoga ne pitajmo ‘šta ja od toga imam hoće li biti džamija ili neće’, već pitaj ‘šta mogu učiniti da džamija bude u Lawrencevillu.’
Do sada imamo preko 100 VAKIFA koji su podnijeli najveći teret svih dosadašnjih aktivnosti. Oni koji se svojim donacijama budu upisali u listu vakifa tim svojim činom će ući u povijest i obezbijediti sebi jedan trajni izvor dobra iz kojih će im godišnje za njihove duše pristizati učenje Kur’ana (hatme) sve dok traje i postoji ovaj centar. Uzvišeni Allah kaže: ”Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati?- a Allah uskraćuje i obilno daje i Njemu ćete se povratiti.”(El-Bekare, 245)
Danas se mi isto tako dokazujemo, jer onoliko koliko dajemo toliko vjerujemo da ćemo to naći kod Allaha, dž.š., na budućem svijetu. Davanjem na Allahovm, dž.š., putu se može izmjeriti svačiji iman, pa pazite kako ćete svoj iman izvagati i izmjeriti.
Braćo i sestre, ovaj džemat preuzima odgovornost i brigu za islamski odgoj djece, omladine i odraslih kao i za očuvanje lijepe bošnjačke tradicije i folklora ali isto tako održavamo tijesnu saradnju i pratimo dešavanja u našoj originalnoj domovini, Bosni i Hercegovini. Veoma smo zainteresirani i motivirani da popis stanovništva koji će se održati u BiH od 1. do 15. oktobra ove godine što je moguće bolje organizujemo i objasnimo našim ljudima historijsku važnost popisa koji može odigrati presudnu ulogu za budućnost naše domovine BiH. U tu svrhu, organizujemo dolazak Dr.-a Tarika Zaimovića, eksperta za pitanja popisa. On će biti naš gost dva dana, u četvrtak, 22. i u petak 23. avgusta ove godine. O detaljima njgovog nastupa ovdje bićete obaviješteni narednih dana.
Od naših aktivnosti smatram važnom našu inicijativu da materijalno pomognemo Medžlis islamske zajednice Srebrenica. To ćemo uraditi tako što ćemo svima vama ponuditi mogućnost da se učlanite u Islamsku zajednicu Srebrenica. Plaćanjem godišnje članarine od $30.00 vi postajete počasni član ove Islamske zajednice i pomažete njen razvoj i rad. Mi ćemo pristupiti pravljenju spiskova dobrovoljnih članova koji će dobiti članske knjižice Medžlisa islamske zajednice Serbrenica. Apelujem na vas da se svakako učlanite i time solidarišete sa gradom simbolom bošnjačkoga stradanja i genocida. Fadil Cvrk će rado primiti vaše prijave.
Draga braćo i sestre, islam nas uči da je vrijednost jednog ljudskog života kao vrijednost čitavog čovječanstva. Vjera treba spajati ljude. Svako tumačenje vjere koje razdvaja ljude nije utemeljeno na sunnetu Muhammeda, a.s. Svako društvo i zajednica ima članove koji su kolebljivi i često sumnjaju u svoja uvjerenja. Za takve treba učiti dove Uzvišenom Allahu da ih osnaži. Muhammed, a.s, nas je podučio da je poslan da opominje, a ne da proklinje ljude. On je i sa svojim neistomišljenicima i ljudima koji su ga proganjali i često iznevjeravali zadržavao ljudsko dostojanstvo. To jeste i treba i za nas biti snažan izvor inspiracije da nastavimo dalje hoditi putem naše vjere i kad ne vidimo pozitivan rezultat ispred sebe. Mi smo Zajednica koja poziva da se čini dobro, a odvraća od zla.
Poštovana braćo i sestre, rekli smo da Allah, dž.š., u ovom danu neizmjerno prašta grijehe koji su prema Njemu počinjeni. Međutim, ono što Uzvišeni Allah ne oprašta jesu grijesi koje mi činimo jedni prema drugima. Ako si nekog ogovorio, potvorio, na njega slagao, krivo se zakleo, opsovao, uvrijedio, imovinu mu otuđio, štetu mu kakvu pričinio, onda si dužan da od svog brata ili sestre zatražiš halala i da ga zamoliš da ti oprosti tvoju pogrešku. Uvijek je kod Allaha, dž.š., bolji onaj koji prvi priđe, koji prvi nazove selam, koji prvi pruži ruku pomirenja i zatraži halala.
Allah, dž.š., je onaj koji prašta i koji voli da prašta. Ugledajmo se na našeg Gospodara. Budimo i mi samilosni jedni prema drugima, praštajmo, i gledajmo da uvijek za svoga brata nađemo izgovor.
Volimo se u ime Allaha, pokažimo da smo jedan drugom prava braća, ne budimo jedni drugima gladni vukovi, ne zavidimo jedni drugima, ne uhodimo jedni druge, ne otkrivajmo tuđe mahane, ne nazivajmo jedni druge ružnim i pokuđenim imenima jer ćemo za svaku izgovorenu riječ biti pitani. Volimo se kao što se prava braća vole pa će naša lica Uzvišeni Allah učiniti svijetlim.
Poruka koju želim da zapamtite sa ove bajramske hutbe jeste da iskrostimo ovaj dan u kojem Allah, dž.š., prašta grijehe i da i mi jedni drugima oprostimo i halalimo, da se bratski odnosimo jedni prema drugima i Allah, dž.š., će nas zavoljeti.
Snagom našega uvjerenja u načela islama: vjere u Jednog Boga, meleke, objavljene knjige, Božije Poslanike, Dan Suda i Božije određenje, svi zajedno nastojimo učiniti što više dobrih djela za Islamsku zajednicu i društvo u kojem živimo. Tako se potvrđujemo kao vjernici i članovi džemata.
Musliman ima obaveze koje su individulane, porodične, džematske, profesionalne i društvene. Kada su sve komponente upotpunjene možemo govoriti o odgovornoj osobi koja razumije ljudsko poslanje, čovjeka kao halifu na Zemlji. Naše poslanje je da gradimo dobre međuljudske odnose i razvijamo kulturu poštovanja i tolerancije među ljudima. Islamska zajednica je zajednica vjernika koji svjedoče vjeru u Uzvišenog Allaha i vjeru u Poslanika Muhammeda, a.s.
Pozivam vas, poštovana braćo, da svoju djecu odgajate i obrazujete u duhu našeg tradicionalnog razumijevanja islama. Dobro bi bilo da zapamtimo hadis Muhammeda, a.s., u kojem je on opisao svoje sljedbenike na slijedeći način:
„Ko ne poštuje starije članove našega društva, ko nema samilosti prema djeci i mladima, ko ne poštuje i ne priznaje učene ljude i nije dio naše Zajednice.“
U hadisu je snažna poruka u kojoj se naglašava važnost međugeneracijskoga razumijevanja i uvažavanja. Sve je više djece koja nakon osamostaljivanja u životu ne vode brigu u svojim roditeljima, sve je više roditelja koji u danima svoje životne jeseni ne žive skupa sa djecom. Stoga je pitanje porodice za nas muslimane izuzetno važno. Čuvajmo porodične i rodbinske veze.
Braćo i sestre, ako nemate vremena otići na bajramski zijaret svojoj rodbini pozovite svoje najbliže rođake barem telefonom. Sjetite se da nas je Muhammed, a.s., učio da dva vjernika ne smiju biti ljuti jedan na drugog više od tri dana i da trebaju pronaći način da prevaziđu nesporazum. Bajram je odlična prilika da se poselamimo i sa onima s kojima se rijetko selamimo, da zatražimo halala jedni od drugih i da smognemo snage da nadrastemo svoje slabosti.
Bajram je praznik mira i prijateljstva. Savjetujemo vam da bajramsku radost podijelite sa svojom porodicom, prijateljima i susjedima.
Molim Uzvišenog Allaha da podari zdravlje svima koji su bolesni. Molim Uzvišenog da naše najdraže koji su preselili na Bolji svijet nagradi svojom milošću, a nama živima da dà snage i mudrosti da budemo na ispravnom putu.
Braćo i sestre, podijelite radost bajrama među sobom i ne zaboravite da sutra, na dan šehida, odate počast najboljim sinovima, šehidima, naše domovine!
Svima vam od srca želim sretan bajram, moleći dragog Allaha, dž.š., za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim bajram čestitati bolesnim i nemoćnim s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im olakša!
Bajram šerif mubarek olsun!

[galerija]

Exit mobile version