Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Dobro nam došao, mubarek ramazan!

Hatib Ismet ef. Zejnelović

U mjesecu posta

24. april 2020./1. ramazan 1441. h.g.

Dobro nam došao, mubarek ramazan!

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Zahvaljujemo Uzvišenom Allahu koji nam je potčinio Nebesa i Zemlju da se koristimo svim onim što je na njima stvorio i koji nas darežljivo obasipa milošcu Svojom, i vidljivom i nevidljivom!
Hvala Allahu koji nas je uputio u islam, te nam objavio Kur’ an u časnom mjesecu -ramazanu, preko najodabranijeg meleka Džibrila, najodabranijem poslaniku Muhammedu, a.s.w.s., neka je na njega salavat, selam i spas!
Poštovane džematlije,
Mi, slijedbenici Ummeta Muhammeda, a.s. svaki novi dan doživljavamo kao veliku Božiju blagodat u kojem se svome Gospodaru odazivamo hvaleći Ga, iz jutra i uvečer, obavljajući namaz i čineći dobra djela.
No, ipak, Allah, dž.š. dao je da se ističe jedan dan koji je poseban u sedmici – petak; jedan poseban dan u godini – dan Arefata; jedan poseban mjesec u godini – ramazan; i jedna posebna noć koja je po svojoj vrijednosti bolja od hiljadu mjeseci ili od 83 godine životnog vijeka jednog čovjeka- Lejletul- kadr.
Mi se nalazimo u mjesecu najveće Allahove, dž.š. milosti. Danas je prvi dan mubarek ramazana 1441. godine po hidžri.
Ramazan je mjesec posta u kojem se svi pravovjerni muslimani sustežu od jela i pića i svih prohtjeva koji su im inače dopušteni – halal u vremenu izvan ramazana.    
Posteći, u ime Allaha, dž.š., vjernici nastoje eliminisati griješenje i oponašati bezgrešna duhovna bića, meleke, koji su neprekidno u pokornosti svome Stvoritelju. Uz to, propisanim i dobrovoljnim ibadetima vjernici se nadaju oprostu i proviđenju na oba svijeta, od Gospodara svjetova.
Kaže Uzvišeni Allah u  Kur’anu časnome: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je bio propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” / 2:183/
U ajetu koji slijedi su slijedeće riječi: “Kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kada Me zamili. Zato neka oni pozivu mome udovolje I neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravome putu.“ /2:186/
Nakon ovih riječi, u kur’anskome tekstu i dalje slijedi govor o postu što nam ukazuje da Milostivi Gospodar naš dove posebno prima u toku ovog mjeseca, zato, braćo i sestre, ne budimo škrti na dovama!  Tražimo od Onog čije je sve na Nebesima i na Zemlji, i On će nam se posebno odazvati u ovom posebnom mjesecu Njegove posebne milosti.
U hadisima Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s.w.s., u prilici smo da uočimo posebnost ovog mjeseca nad ostalim mjesecima.
Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Božiji Poslanik, Muhammed, a.s., rekao: “Uzvišeni Allah je rekao (u Kudsi hadisu): “Svako ljudsko djelo pripada njemu (čovjeku), osim posta, koji pripada Meni i Ja ću za njega nagraditi!”  “Post je štit, pa kada neko od vas posti, neka ne govori bestidan govor, neka ne podiže svoj glas (ne viče), a ako ga neko od ljudi bude grdio ili ga bude napadao, neka kaže: “Ja postim!” /Buharija/
No, pored sustezanja od jela, pića i tjelesnih prohtjeva, za validnost posta kod Gospodara, dž.š., neophodno je i sustezanje od ružnog govora, ogovaranja i ružnih djela jer Božiji Poslanik, Muhammed, a.s., nam kaže: “Onaj ko ne napusti ružan govor i ružna djela, nema potrebe da ostavlja hranu i piće.” (Buharija)
Poštovane džematlije, bez obzira na pandemiju koja nam je prilično poremetila našu svakodnevnicu i zaprijetila našem zdravlju, nastojmo post učiniti sadržajnim. U radosti i raspoloženju dočekujmo sehure i iftare, u toku dana posvetimo se učenju ili čitanju Kur’ana, slušanju predavanja o vjeri i ramazanu, kreirajmo naše aktivnosti i ibadete prilagođene trenutnim mogućnostima, a iza svakog namaza uputimo dovu našem Gospodaru da naše stanje poboljša.
Post je naš štit, uz ramazan i kasnije, od bolesti, grijeha i slabosti. Njegovi rezultati nas vode sreći na oba svijeta. To je krajnja svrha našega ponašanja u ovome prolaznom životu.
Molimo Allaha, dž.š., da usavrši naš post i učini nas iskrenim muslimanima!
Molimo Allaha, dž.š., da nam svima pomogne da ramazan provedemo u Njegovom zadovoljstvu, da nas ova trenutna tegoba ne pokoleba u tome nego da nas ojača da putem ibadeta, pokajanja, dobrih djela i skrušenosti dostignemo viši stupanj pokornosti Allahu Uzvišenome, nadajući se  blagodatima  mubarek mamazana!

www.zbga.org

Exit mobile version