Site icon Zajednica Bosnjaka GA

HUTBA – Allah čuva Kabu

06. 04. 2018./19. redžeb 1439. h. g.

HUTBA – Allah čuva Kabu

U 55-om ajetu sure ”Ez-Zarijat” Uzvišeni Allah veli: “WE ZEKKIR FE-INNEZ-ZIKRA TENFE’UL-MU’MINIIN.” (“Kazuj i oponinji jer bez sumnje opomena koristi onima koji vjeruju.”

Činjenica je da veliki broj naših muslimana i muslimanki, iako imaju sve materijalne uslove za obavljanje hadža, ne obavljaju ga, a neki ni ne pomišljaju da obave ovu vjersku obavezu.

Jedan od razloga za ovaj nehat i neodgovornost prema ovom islamskom šartu dolazi zbog nedovoljnog poznavanja i udubljivanja vjernika u vrijednost ovoga islamskoga šarta.

U 4.-om ajetu poglavlja “ET-TIN” Uzvišeni Allah veli: “LEQAD HALEQNEL-INSANE FI AHSENI TAQWIIM…” (“Stvorili smo čovjeka u najljepšem obliku…”)

Ništa ljepše ni skladnije od čovjeka Uzvišeni Allah nije stvorio na ovome svijetu, jer nam je, pored ostalih blagodati, podario um i razum, da bi kao razumna bića mogli preuzeti ulogu Allahovog, dž.š., zastupnika na Zemlji ali za ove darove Uzvišeni Allah traži od nas odgovornost, koje se sastoji u vidnim manifestacijama zahvalnosti Njemu, kroz izražavanje i primjenu pet temeljnih islamskih dužnosti ili islamskih šarta, a to su:

1.  Javno priznavanje Božije egzistencije i Muhammedovog, a.s., poslanstva, izgovaranjem kelime-i-šehadeta,

2.  Klanjanj pet dnevnih namaza,

3.  Post mjeseca ramazana,

4.  Davanje zekata, (2,5 % od svoga imetka),

5.  Obavljanje hadža, jednom u životu.

Dakle, po šeriatskim propisima, hadž je jedan od pet uvjeta da čovjek bude musliman tj. da upotpuni svoju vjeru. Ko ga ne obavi,  ako je u mogućnosti, veliki je griješnik a ko ga zaniječe, postaje nevjernik tj. otpadnik od islama.

Ko je dužan obaviti hadž?

Prema šeriatskim propisima, hadž su dužni obaviti musliman i muslimanka koji su: punoljetni, umno i tjelesno zdravi, te materijalno imućni muslimani koji imaju potrebni novac i obezbijeđenu porodicu u njihovom otsustvu. Jedan od uslova je i sigurnost puta odnosno mogućnost dobivanja pasoša i dr.

Onog časa kad se kod jednog muslimana ispune uslovi za hadž, on postaje obavezan da ga izvrši, pa ga ne bi smio odgađati jer time čini grijeh.

Kada je ljudima naređen hadž?

Davno prije Muhammeda, a.s., kad je Božji poslanik Ibrahim, a.s., uz pomoć sina Ismaila, a.s., završio izgradnju Kabe, Allah, dž.š. mu je naredio da objavi ljudima da je hodočaste, jer je to Njegova, tj. Allahova dž.š. volja. To vidimo iz 26. ajeta poglavlja “EL HADŽDŽ” koji glasi:

“WE EZZIN FIN-NAASI BIL-HADŽDŽI JE’TUUKE RIDŽAALEN WE ‘ALAA KULLI DAAMIRIN JE’TIINE MIN KULLI FEDŽDŽIN ‘AMIIQ.” (“Oglasi ljudima hadždž. Oni će ti pohrliti iz svih krajeva (bližih i dalekih), pješke i na jahalicama koje su zbog velike udaljenosti omršavile.”)

Hadždž se, sa svojim različitim obredima, održao hiljadama godina prije pojave Muhammeda, a.s. Razumljivo da su predislamski Arapi vremenom u obrede hadždža unijeli mnoge obrede koji nisu spojivi sa ibadetom jednom jedinom Bogu pa je nakon pojave islama, šeste godine po hidžri, Uzvišeni Allah ponovo naredio obavljanje hadždža u suri “ALI IMRAN”, 97.

“…WE LILLAHI ‘ALEN-NASI HIDŽDŽUL-BEJTI MENISTETAA’A ILEJHI SEBIILA.” (“Allah je zadužio ljude da hodočaste ovu kuću i to one ljude koji su u mogućnosti savladati put.”)

Prema ovom ajetu hadž je primarna dužnost i obaveza koju su vjernici preuzeli, jer je to Allahova, dž.š., volja koju iskreni vjernik mora ispoštovati.

Allah, dž.š., čuva Kabu

Bilo je prije pojave islama pokušaja da se Kaba sruši, kako bi se time uklonilo mjesto duhovnog i trgovačkog centra predislamskih Arapa.

Jedan od silnika koji su pokušali srušiti Kabu bio je guverner Jemena, Abesinac Ebreha. Sakupio je veliku vojsku i krenuo prema Mekki s namjerom da sruši Kabu i pokori Arape. U blizini Mekke naiđe na veliko stado deva i ovaca, koje odmah zaplijeni. Među zaplijenjenom stokom bijahu i Abdul-Muttalibove deve.

Abdul-Muttalib se uputi u logor Ebrehe i zatraži da mu vrati deve, na što mu Ebreha, u čudu i sa podsmjehom reče: “Tražiš da ti vratim deve, a ne tražiš da ti poštedim Kabu koja je tebi i tvojim precima bila svetinja koju ću ja sada srušiti.”

Abdul-Muttalib, djed još nerođenog Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s., na to ponosno odgovori: “Ja sam vlasnik svojih deva i o njima se staram a o Kabi će se starati njen Gospodar.”

Ebreha navali na Mekku, ali prije nego je uspio u nju ući, strada i on i cijela njegova vojska od jata ptica koje su u svojim kljunovima nosile neku vrstu užarene gline koju su bacale na Ebrehinu vojsku.

O ovome dogadjaju govori 105.-ta sura u Kur’anu, “EL-FIIL”, koja glasi:

-“ELEM TERE KEJFE FE’ALE RABBUKE BI-ASHAABIL-FIIL (“Zar nisi čuo šta je sa vlasnicima slona Gospodar tvoj uradio?)

-ELEM JEDŽ’AL KEJDEHUM FII TADLIIL? (Zar lukavstvo njihovo nije omeo?)

-VE ERSELE ‘ALEJHIM TAJREN EBAABIIL (i protiv njih jata ptica poslao)

-TERMIIHIM BI-HIDŽAARETIM-MIN SIDŽDŽIIL (koje su na njih grumenje od gline pečene bacale)

-FE-DŽE’ALEHUM KE’ASFIM-ME’KUUL.” (Pa ih je On kao lišće koje su crvi istočili učinio.”)

Ovaj se događaj zbio one godine (570. po Isa-u, a.s.) u kojoj se rodio posljednji Božiji poslanik, Muhammed, a.s.

Arapi su ovu godinu nazvali “’aamul-fiil” – “godina slona” zbog toga što je ispred silne Ebrehine vojske išao ogroman slon koji je trebao pomoću lanaca da sruši Kabu.

Draga braćo, budimo uvjereni da je Allahova, dž.š., moć sveobuhvatna pa je On moćan da uništi  sve one koji žele srušiti Kabu, kao što je uništio Ebrehu, a nama je opomena da je Kaba sveto mjesto koje smo obavezni posjećivati i uvažavati a nipošto rušiti je svojim postupcima.

Neka nam Uzvišeni Allah otvori oči pred tajnama islamskog ibadeta!

Neka nam ulije odlučnost i snagu da budemo spremni zauzeti svoje časno mjesto islamske slave i veličine u smislu kur’anskog ajeta: “WE LILLAHIL-‘IZZETU WE LI RESULIHI WE LIL MU’MININ.”

(“Ponos i veličina pripadaju Allahu, Poslaniku i vjernicima.”) Amin!

Ismet Zejnelović, imam

Exit mobile version