Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Hutba – Blagodati mjeseca ša’bana

19. mart 2021. / 06. ša’ban 1442. h.g.
HUTBA – Blagodati mjeseca ša’bana

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, na neizmjernim blagodatima. Neka je salavat i selam na Allahovog poslanika Muhameda, a.s., na njegovu časnu porodicu, vrijedne ashabe i sve sljedbenike u dini-islamu.
Cijenjena braćo i sestre!
Danas je 6. ša’ban 1442. hidžretske godine. Mjesec ša’ban neki nazivaju veličanstvenim mjesecom zato što je u njemu Noć oprosta, Lejletu-l-berat.
Mjesec ša’ban je mjesec dobra i bereketa. To nam svjedoči Božiji poslanik Muhammed, a.s., koji je u ovom mjesecu mnogo postio i činio druge ibadete.
Supruga Božijeg poslanika, a.s., Aiša, r.a., kaže: Nisam vidjela Poslanika da je upotpunio mjesec dana posta osim ramazana, a nisam ga vidjela da je više postio nego u mjesecu ša’banu. (Buhari, Muslim).
Slijedeći Sunnet Božijeg poslanika, a.s., i mi bi se u toku mjeseca ša’bana trebali pripremati za ramazan posteći neki broj dana, a u noći klanjati nafila namaze.
Blagodati mjeseca ša’bana ljudi zanemaruju, posebno danas, usljed trke za dunjalukom, brojnim stresovima i brzog sistema življenja. Današnji čovjek, trčeći za materjalnim dobrima, zaboravlja Allahove, dž.š., blagodati. Stoga nam kao opomena i lijepa preporuka dođu riječi Allahovog poslanika, a.s., koji kaže: To je mjesec u kojem se djela dižu ka Gospodaru svih svjetova i ja volim da se moja djela dižu dok postim.
Spomenuli smo mubarek noć Lejletu-l- berat. Ova noć Allahovog, dž.š., oprosta dolazi nam u subotu navečer, 27. marta i ona je i podsjetnik na neminovno dolazeću smrt. Stoga, ona je i vid pripreme za nju.
U hadisu stoji: “U petnaestoj noći šabana uzvišeni Allah naloži meleku smrti usmrćivanje svih onih bića koja u toj godini treba da umru.”
Kod vjernika razmišljanje o smrti treba biti stalno prisutna spoznajom da se smrt sigurno ne može izbjeći jer je svakome živome biću propisana. Allah, dž.š., u Kur’anu kaže: Svaka duša smrt će okusiti (Ali ‘Imran,185); i spoznajom važnosti žurenja Božijemu oprostu, jer sve što treba doći – blizu je. Također kaže: I požurite ka oprostu svoga Gospodara… (Ali ‘Imran,133)
Draga braćo i sestre, nastojmo da što više oživimo Sunnet poslanika Muhammeda, a.s., i ujedno se pripremajmo za mubarek ramazan! Ovo predramazansko vrijeme je prilika da se preispitamo u kom pravcu se mi okrećemo i kuda idemo, je li naša kibla uistinu Kaba ili nešto drugo!!!
Bože naš, podari nam znanje koje je korisno, opskrbu koja je halal i djela koja će primljena biti.
Olakšaj nam, nemoj nam otežavati i podari nam Svoj oprost, jer svi se Tebi vraćamo!
Allahumme barik lena fi redžebe ve ša’abane ve belligna ramadan. /Bože moj, blagoslovi nas u redžebu i ša’banu i daj nam da dočekamo ramazan.

Ismet Zejnelović, imam ZBGA
www.zbga.org

Exit mobile version