Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Hutba – DOVE VJERNIKA

26. februar 2021./14. redžeb 1442. h. g.
HUTBA – DOVE VJERNIKA

Braćo i sestre u islamu! Danas je 14. redžeb 1442. h. g., tj. 26. februar 2021. godine, dan džume.

Dova je braćo i sestre, moramo priznati, nepoznanica velikog broja nas, a veoma nam je potrebna, jer je dova naš snažan oslonac, pogotovo ako imamo na umu da se dova onih kojima je učinjeno nasilje ne odbija. Zato, ne škrtarimo sa našim dovama, a naš Gospodar Kojem upućujemo dove je Svemoćan i On nas neće ostaviti uskraćenim i poniženim!

U Kur’anskim ajetima, u različitim kontekstima, se spominje dova, a kada se ima u vidu, kao što Kur’an kaže, da je „…čovjek stvoren slabim…,“ onda nam je dova potrebna i to iskrena dova, kojom se obraćamo svome Gospodaru i samo od Njega pomoć tražimo.

Kur’an sadrži mnogo dova, a prva Kur’anska sura, El-Fatiha i posljednje dvije Kur’anske sure su dove, tako da Kur’an započinje i završava dovom.

Kaže Allah, dž. š., u 186. ajetu Sure El-Bekare: Kada te upitaju o Meni Moji robovi, ti im reci da sam Ja blizu, uslišavam dovu onoga koji moli, kada Me zamoli, pa neka se i oni Meni odazovu i neka Me vjeruju, ne bi li bili upućeni!

Kur’an nam je dovu naredio, što potvrđuje 60. ajet Sure Gafir: Gospodar vaš je rekao: „Zovite Me (dovu Mi činite), Ja ću vam se odazvati! Uistinu, oni koji se budu oholili prema robovanju Meni, ući će u džehennem poniženi.

Poslanik, a.s., u kratkom hadisu definiše dovu riječima: Dova je ibadet! (Tirmizija) Kod Allaha nema ništa plemenitije od dove! (Tirmizija)

Kada je to tako, braćo i sestre, upućujmo iskrene dove Allahu, dž.š., Kojem pripadaju sva vlast i moć i Koji se raduje našim dovama! Mi smo kao vjernici dužni da se samo Allahu, dž. š., obraćamo i da od Njega pomoć tražimo, kao što stoji u hadisu: Kada moliš, moli Allaha, a kada tražiš pomoć, traži od Allaha! (Tirmizija)

Allah,dž.š, od svojih iskrenih robova prima dove, koje ne sadrže grijeh, niti kidanje rodbinskih veza.
Prenosi se da je Poslanik, a.s., rekao: Svaki musliman, koji zamoli neku želju, u kojoj nema grijeha ni kidanja rodbinskih veza, Allah mu dadne jedno od troga; želji mu odmah udovolji, ostavi mu je za budući svijet ili ga sačuva od sličnog zla. (Ahmed)

Dova, braćo i sestre može promijeniti kader/sudbinu, kao što stoji u hadisu: Kader ne mijenja ništa osim dove, dobra djela ne povećava osim dobročinstvo i čovjeku će biti uskraćena opskrba zbog grijeha! (Ahmed)

Muslimani, kada jedni za druge upućuju dove, Allah, dž.š., im preko svojih meleka obećava isto.
Prenosi se da je Poslanik, a.s., rekao: Nema niti jednog muslimana koji moli u odsustvu za svoga brata, a da melek zadužen za njega ne kaže: “I tebi isto tako! (Muslim)

Kako je lijep i poticajan ovaj hadis, braćo i sestre, pa zato molimo u odsustvu za našu braću i sestre, jer ćemo za to imati dovu meleka, a naš Gospodar će nam podariti isto i mnogo više od toga, jer su kod Njega riznice nebesa i Zemlje!

Trojici će dova biti primljena, kao što stoji u hadisu: Trojici se dova ne odbija: postaču dok se ne omrsi, pravednom vladaru i mazlumu (osobi kojoj se čini nepravda). Nju Allah uzdiže iznad oblaka i kaže Gospodar: “Tako mi Moje veličine, pomoći ću ti makar malo pričekao! (Tirmizija)

Kada imamo na umu ove riječi Poslanika, a.s., dužni smo da se iskreno obraćamo Allahu, dž.š., u dovama koje izbijaju iz naših duša, a Njegove riznice su nepresušne! Koristimo posebne trenutke, u kojima se dova ne odbija, a u petak ima jedan trenutak u kojem se dove primaju, bez odgađanja, pa se trudimo da pronađemo taj trenutak i obilježimo dovom!

Braćo i sestre, budimo od onih koji upućuju iskrene dove Allahu, dž.š., klanjajmo pet propisanih namaza, jer bez namaza nema iskrenog mu’mina, a prvo za što ćemo biti pitani na Sudnjem danu je namaz, pa se pripremajmo se za taj dan!

Završimo odvom: “ALLAHUMME BARIK LENA FI REDŽEBE VE ŠA’BANE VE BELLIGNA RAMADAN.” (“Moj Allahu! Učini nam blagoslovljenim redžeb i ša’ban i učin da dočekam ramazan.”)

Ismet Zejnelović, imam ZBGA
www.zbga.org

Exit mobile version