Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Hutba – Džennetska vrata su otvorena

16. april 2021. / 13. 4. ramazan 1442. h. g.
HUTBA – Džennetska vrata su otvorena
Zahvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru svih svjetova, i neka je salavat i selam na našeg uzora Muhammeda, a.s., na njegovu časnu porodicu, ashabe, šehide i sve one koji ih slijede.
Poštovana braćo,
Ramazan otvara džennetska vrata, zatvara džehennemska i šejtane okuje. Na ramazanom otvorena džennetska vrata ući će oni koji prolazak zasluže.
Ramazan je mjesec Upute. U njemu je Allah Svemoćni počeo govoriti čovjeku. Počela je teći posljednja objava i konačna Božija čiječ čovječanstvu. Slijediti Uputu, Božiju riječ živjeti, to je put koji nas void otvorenim džennetskim vratima.
U ramazanu postimo, Allahovu, dž.š., naredbu izvršavamo i sebi obezbjeđujemo veliku nagradu. Allah, dž.š. veli: “Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem.“ U Ramazanu se odričemo užitka, a sve kako bi dosegnuli konačni užitak, tj. Džennet.
Odricanjem od užitka koji je halal, mi se učimo odricati užitka koji je grijeh. U Ramazanu ibadetimo dodatno. Osim pet namaza koje cijelu godinu i život cijeli obavljamo, mi imamo i posebni ramazanski namaz, teraviju. S obzirom na posebnost ramazanskog ambijenta i njegovu izuzetnost, ibadet učinjen u ramazanu vrijedi više. Poslanik, a.s., nas uči da je farz u ramazanu kao sedamdeset izvan njega, a nafila u ramazanu kao farz u drugim danima. Ibadet čineći, mi Allahovoj milosti koračamo i težimo magfiretu jer znamo da namazi brišu grijehe a da nam ramazan omogućava da iz njega izađemo čisti od grijeha i još znamo da sadaka briše grijehe kao što voda gasi vatru pa ćemo i taj ibadet u ramazanu upotpuniti.
U ramazanu dijelimo. Tim dijeljenjem krčimo svom postu put ka Allahu, dž.š. ali i učimo da dijeliti znači sebi nafaku povećavati. Poslanik, a.s., kaže: „Vi pomoć i opskrbu i dobijate shodno svom odnosu prema slabima.“
Ramazan otvara vrata džennetska onome ko svoje srce otvori i u njega riječ Božiju primi kao uputu koja je poticaj za ustrajnost u činjenju dobra.
Allah, dž.š., obećava da će džennetskim baščama biti počašćeni oni koji iskreno vjeruju, namaz na vrijeme obavljaju i u čijim imetcima dio za nevoljnika ima i koji u onaj svijet vjeruju i od kazne strahuju pa se grijeha klone i koji povjerene emanete i obaveze vjerno ispunjavaju i koji namaz čuvaju, revnosno ga obavljajući.
Ibn Abbas, r.a., prenosi od Poslanika, a.s., da je rekao: „Džennet se svake godine ukrašava i dotjeruje zbog dolaska ramazana. Kada nastupi prva noć ovoga mjeseca ispod Allahovog prijestolja puhne vjetar od kojeg zadrhti lišće džennetskog drveća i zaigraju halke na džennetskim kapijama. Od toga nastaje takav ton, da takav niko nikad nije čuo. Pojave se džennetske hurije, poredaju po njegovim perivojima i poviču:’Ima li zaručnika koji će biti prosci kod Allaha i oženiti se nama? Ridvane, koja je ovo noć?’ On im se odazove i kaže: ‘Ovo je prva ramazanska noć’. Uzvišeni naredi: ‘Ridvane, otvori džennetske kapije postačima ummeta Muhammedovog a.s.’ Onda se obrati Džibrilu: ‘Džibrile, spusti se na zemlju i u lance sveži šejtanske otpadnike, kako ne bi mogli zavoditi sljedbenike Mog miljenika Muhammeda a.s. i kako im ne bi kvarili post’. Allah dž.š. svake ramazanske noći pozove tri puta: ‘Ima li nekoga da traži nešto, pa da mu to dam? Ima li pokajnika kojima ću pokajanje primiti? Ima li nekoga ko traži oprost da mu oprostim?’ Kad nastupi Lejletu-l-kadr Allah dž.š. naredi Džibrilu da se spusti sa grupom meleka na zemlju.
Tu noć Džibril raširi svoja krila i pokrije s njima i istok i zapad. Džibril razašalje meleke na sve strane i oni selame svakog čovjeka kojeg zateknu da ibadet čini. Oni se rukuju s njima i aminaju na njihove dove. To traje sve do izlaska sunca. Kada sunce izađe, Džibril poviče: ‘Meleki, polazak’! Meleki upitaju: ‘Šta je Allah uradio za vjernike Muhammedovog ummeta?’. On im kaže: ‘Allah je oprostio svima osim četverici.’ Oni upitaju:’Ko su oni?’ Džibril kaže:
‘Alkoholičar,
-neposlušnik i nezahvalnik roditeljima,
-onaj ko ne održava rodbinske veze i
-onaj koji sa bratom muslimanom ne govori duže od tri dana.“ /Tenbihul gafilin/
Braćo i sestre, ovo što nam ramzan nudi je neizmjerno mnogo. Nudi nam otvorena džennetska vrata. Ne zatvarajmo ih svojim odmicanjem od onoga što nam je ramazan donio. Donio nam je Uputu, Opomenu i neizmjernu Milost.
Uzvišeni Allahu pomozi nam da ispostimo ramazan i u dobru ustrajni budemo. Amin!

Ismet Zejnelović, imam ZBGA

Exit mobile version