Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Hutba džume namaza, 09. 08. 2013. / 02. ševval 1434. h.

09. 08. 2013. / 02. ševval 1434. h.

Hutba džume namaza

             Poštovana braćo i sestre! 

Danas je petak, 02. ševval što znači da je drugi dan ramazanskog Bajrama. Ševval je deseti mjesec islamskoga/lunarnoga kalendara. U mjesecu Ševvalu lijepo je postiti  šest dana jer je tako radio naš poslanik Muhammed, a.s., te i nama isto preporučio, sve u cilju jačanja svoga nefsa i suzbijanja strasti i negativnosti što u sebi nosimo.

Ramazan nam ostavlja najdragocjenije darove i bereket, ostavlja nam najljepše ljepote i emanete.

Jedan od ramazanskih emaneta je post, koji nas je naučio da se najveće životne pobjede postižu čistotom i snagom duše i srca.

Post u nama ostaje da živi kao zavjet koga smo u ime Allaha, dž. š., dali sebi, a taj zavjet je odluka da će u nama i oko nas pobjeđivati plemenitost i čestitost, mudrost i prisebnost, znanje i odgovornost.

Najveći emanet mjeseca ramazana je Lejletu-l-Kadr, noć u kojoj smo spoznali da samo s Kur’anom u srcu i u desnoj ruci i s knjigom u lijevoj ruci možemo biti jaki, smjeli, odlučni, ustrajni i nepobjedivi.

Poslanik, a.s., nas uči da ‘nije junak onaj ko pobijedi drugoga, junak je onaj ko savlada samog sebe.’ Mjesec Ševval je mjesec radosti i pobjede onih koji su uz Ramazan svome tijelu uskratili slast jela i pića, onih koji su ukrotili svoje strasti i čuvali jezik od ružna govora; onih koji su ramazanske dane u postu provodili i tako se odazvali Allahovoj, dž.š., zapovijedi.

Ali, nažalost, nisu se odazvali svi koji su bili dužni  jer bilo je i onih koji nisu smogli snage i volje da poste. Takvi nisu imali dovoljno hrabrosti, želje, vjere da se bore sa sobom. Bilo ih je strah uhvatiti se u koštac sa svojim prohtjevima te ih ne možemo osloviti pobjednicima. A Milostivi Allah je Najpravedniji Sudija.

Zato pobjednicima treba čestitati a slabićima pružiti pomoć da iduće godine budu u saffu sa nama. Pobjednicima želim da ustraju na tom putu, a onima kojima je slast pobjede postača umakla, upućujemo za njih dovu Svemogućem Gospodaru da se pokaju i priđu u saff Božije milosti i pozivamo ih da sljedeći ramazan pobijede svog jakog šejtana, zaposte i isposte pa tako shvate da je draž i ljepota vjere mnogo veća, ljepša i korisnija od strasti koja vodi u nevjerstvo.

Nije isto biti u pobjedničkom i biti u šejtanskom safu. Onima iz pobjedničkih safova Allah, dž.š., u hadisi kudsiju poručuje: “O robovi Moji, radi Mene ste postili; vratite se (sa bajrama) od grijeha čisti!”

Opisujući šejtanske safove Muhammed, a.s., veli: “Svakog bajrama prokleti Iblis vrišteći okuplja svoje sljedbenike koji ga pitaju ‘Ko te je naljutio vođo naš pa da ga uništimo?’ ‘Niko!’, odgovara on, ‘nego je Allah danas oprostio ummetu Muhammedovom pa vam dajem zadatak da ih navedete na užitke, strasti i pijenje alkohola ne bi li tako Allahu postali mrski.”

Siguran sam da nema nikog ko želi biti u šejtanskom safu i siguran sam da niko od nas ne želi biti Allahu, dž.š., mrzak. Da bismo ostali u hladu Allahove, dž.š., milosti, mi moramo nastaviti da hodimo putem kojim smo krenuli u ramazanu, a to je put dobra. Da bismo izbjegli Allahovu, dž.š., srdžbu, moramo se oduprijeti šejtanskom pozivu i nipošto ne dozvoliti sebi da alkoholom i drugim grijehovima srušimo sve ono što smo proteklih mjesec dana strpljivo gradili.

Bajram je radost postača, pa i mnogih nepostača, ali i cjelokupan život čovjeka može imati vrijednost bajrama kad analiziramo hadis našeg Poslanika, a.s., koji kaže:

“Vjernik ima pet Bajrama:

-dan koji provede bez grijeha,

-dan smrti ukoliko umre sa imanom,

-dan prelaska sirat-ćuprije,

-dan ulaska u Džennet i

-dan susreta sa svojim Gospodarom.”

Kad već govorimo o Džennetu, obratimo pažnju na sljedeći slučaj koji je veoma simptomatičan i poučan:

Dok je jedne prilike sjedio sa ashabima, Muhammed, a.s., im reče: ‘Sada će na ova vrata ući džennetlija.’ Ashabi su s pažnjom pratili ko će ući. Nemalo nakon toga na vrata uđe čovjek s čije brade je kapala voda od abdesta. Ušao je, klanjao namaz i otišao. Jedan ashab je krenuo za njim kako bi vidio šta to radi ovaj čovjek pa je zaslužio Džennet. Upoznao se sa budućim džennetlijom i zamolio ga da kod njega provede nekoliko noći, kako bi pratio šta ovaj radi.

-Prve noći džennetlija je klanjao jaciju i legao da spava.

-Druge noći uradio je isto.

-I treće noći je isto ponovio.

Dobri ashab se sve više čudio jer kod budućeg džennetlije nije primjetio puno zikra, noćnog namaza, učenja Kur’ana  niti posebnog ibadeta pa je odlučio pitati ga o tome. Džennetlija mu odgovori: ‘Tako mi Allaha, ja ne radim ništa više od bilo koga od vas, ali ja, kada legnem spavati, nemam zlobe ni prema kome, nikome ne zavidim i ne mislim loše ni o kome.’

Dakle, ovaj mudri čovjek je uz šehadet, namaz, post, zekat i hadž, svoje srce očistio od zlobe, zavisti i ružnih misli o drugima i tako sebi obezbjedio džennet.

Nažalost, mi smo prepuni međusobne zlobe i zavisti, skloni smo smicalicama i podmetanjima, uvredama i omalovažavanjima drugih a Poslanik, a.s., upozorava da upravo navedene loše osobine uništavaju naša dobra djela  kao što vatra uništava drvo.

Zato braćo, nastojmo se svrstati među one koji više vole biti u Allahovom, dž.š., nego u šejtanskom saffu. Budimo među onima koji će brojnim šejtanskim pozivima odlučno kazati ”NE”. To se postiže tako što ćemo pružiti ruku onome ko je nama okrenuo leđa. Halaliti onome ko nas je uvrijedio i tražiti halala od onoga koga smo mi uvrijedili.

Znajmo dobro da naša moć i snaga leži u jedinstvu i snazi džemata ili zajednice i znajmo dobro da svako ko radi protiv jedinstva muslimana uveliko pomaže onima koji žele da nas nema.

Junaštvo je pobijediti sebe, hrabrost je oprostiti uvredu bratu muslimanu, plemenitost je sakriti mahanu drugoga, a vrlina je pozabaviti se svojim mahanama.

Ima li većeg kockara od onoga koji oklijeva da se pokaje i dođe u džamiju tješeći se da za to ima vremena ili da je on čist od svega nevaljalog, ili da neće u tu i tu džamiju dok je tamo taj i taj? Zar taj ko tako govori ne zna da on time više govori o sebi i da je njegovo stanje zabrinjavajuće i da ozbiljno I odgovorno mora poraditi na popravljanju svoga stanja? Zar taj ne zna da mu je čas smrti već određen i da mu je svake sekunde sve bliži?

Danas, drugog dana Ramanskog bajrama je dan šehida. Mi koji živimo ovdje nemamo priliku da obiđemo šehidske i druge mezaristane ali se u dovama i učenjem Kur’ana prisjećamo najboljih sinova naše domovine i molimo Allaha dž.š., za njihov džennet.

U subotu, 24. avgusta počinje mektebska nastava za našu djecu svih uzrasta. Mektebska nastava je bila i ostaje najvažniji projekat koji konstantno sprovodi ovaj džemat. Naša je dužnost da briga o djeci i omladini bude permanentna i prioritetna. Upišite svoju djecu u mekteb i neka vam odgoj djece u islamu budu najvažniji životni zadatak.

Koristim priliku i da Uzvišenome Gospodaru uputim dovu:

Uzvišeni i Milostivi Allahu!

Daruj nam Svoju milost, obaspi nas Svojim oprostom, pruži nam Svoju pomoć, poduči nas istini i daj da budemo od onih koji vole istinu, govore istinu i rade po istini.

Učini da radimo samo ono čime ćeš Ti biti zadovoljan.

AMIN!

Exit mobile version