Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Hutba – EMANET

21. maj 2021./9. ševval 1442. h. g.
HUTBA – EMANET

Istinski musliman dužan je da gaji vrline i osobine kojima će uzvišeni Allah biti zadovoljan. Jedna od tih osobina je EMANET tj. povjerenje koje vjernik preuzima na sebe. EMANET je spremnost i sposobnost da svim svojim bićem, kroz cijeli život, čuvamo i očuvamo Islam. Allah, dž.š., ukazao nam je čast i povjerenje da budemo sljedbenici i čuvari Njegove upute, a mi smo svojim šehadetom preuzeli obavezu da ćemo biti vjerni Allahu, dž.š., i Njegovom poslaniku Muhammedu, a.s.

Redovnim i predanim izvršavanjem islamskih dužnosti mi se potsjećamo, pamtimo i nikad ne zaboravljamo da smo sljedbenici Muhammeda, a.s.

Na putu čuvanja islamskih vrijednosti potrebna je puna odgovornost te stalna i neprekidna primjena islamskih propisa, potrebna je stalna opreznost i mudrost.

Svoju individualnu i kolektivnu odgovornost i disciplinu muslimani moraju temeljiti na izvorima Islama. Ova odgovornost je istinska i uvijek prisutna: i u javnosti i u tajnosti, i u zdravlju i u bolesti, i u radosti i u žalosti, i u obilju i u neimaštini.

Samo se u vjernike-mu’mine možemo potpuno pouzdati jer oni se boje Allaha, dž.š., i zbog toga nas nikada neće u zabludu odvesti. Oni neće iznevjeriti EMANET koji su šehadetom preuzeli. Samo takvi vjernici su kadri da uvijek i sasvim jasno razlikuju istinu od zablude i laži jer se drže principa Kur’ana a u njemu nam Allah, dž.š., kaže: “O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On će vam sposobnost darovati pa ćete istinu od neistine moći rastaviti i preko ružnih postupaka vaših će preći i oprostiti vam. A Allahova dobrota je neizmjerna.” (El-Enfal, 29).

Sve što smo iskreniji i odlučniji u očuvanju Islama, time smo sposobniji da dođemo do istine o drugima, njihovim planovima i zavjerama. Čistota, ljepota i sjaj naše vjere dušmanima najviše smeta i oni bi željeli to razoriti. Za takve Kur’an kaže: «Oni žele da ugase Allahovo svjetlo ustima svojim a Allah će učiniti da Njegovog svjetla uvijek bude, makar krivo bilo nevjernicima». (Es-Saff, 8).

Islamski EMANET su stoljećima s ljubavlju čuvale naše prethodne generacije. Naši preci imali su svoje mjesto u safovima. Oni su safove ispunjavali, čuvali, branili i u amanet nama ostavili da i mi svoje safove popunjavamo, poravnavamo, uvećavamo, čuvamo i branimo.

Riječi LA ILAHE ILLALLAH MUHAMEDUR-RESULULLAH moraju biti naš zavjet na vjernost Islamu. Kada se ujutru probudimo, na prvom mjestu Allahovo ime spomenimo a onda abdestom i namazom započnimo naš dan! Tako rade pravi vjernici! Pravi vjernik sedždom obogaćuje svoj duhovni život, odbacuje zablude i laži. Sedždom bistrimo naše misli i čuvamo svoju vjeru. Zato Allahu, dž.š., sedždu učinimo skrušeno, iskreno i zahvalno. Tako ćemo jedino spoznati i osjetiti veličinu i značaj, draž i ljepotu islamske poruke koju nosimo i čuvamo.
Moramo shvatiti da će posljednji dan života doći i da ćemo smrt okusiti. Što više sedždi budemo imali, time će i put na Ahiret biti lakši i ugodniji. Božji poslanik, Muhammed ,a.s., ovako je savjetovao Abdullaha ibni Omera: «Živi na ovom svijetu kao da si stranac ili putnik», t.j. kada dočekaš veče, nemoj biti siguran da ćeš živ dočekati jutro. A kad osvaneš, nemoj biti siguran da ćeš dočekati veče. Dok si zdrav, budi spreman da budeš i bolestan, dok si živ, spremaj se za smrt. (Buhari).

Kao što smo preuzeli EMANET, dužni smo da ga prenesemo na našu djecu, i da ih obavežemo na vjernost čuvanja i njegovanja islamskih vrijednosti a ne da našoj djeci budu uzor i primjer za ugled druge, neislamske vrijednosti. Pred nama stoji važan zadatak: da omogućimo našoj djeci da ponesu barjak Islama i da se ponose što su muslimani. Allah, dž.š., nam to naređuje u Kur’anu kazavši: «O vjernici, nemojte iznevjeriti poruku koju su vam Allah i Njegov poslanik povjerili i nemojte svjesno međusobno povjerenje proigravati». (El-Enfal, 27).

Islam je u svojoj svijetloj prošlosti imao velikane koji su ideju Islama u potpunosti sprovodili u život. To je, prije svega, bila prva generacija muslimana koja je do danas ostala neponovljena. Mi danas trebamo učiti od njih, kao što su učili i naši dobri prethodnici. Najbolje za svakog od nas bi bilo ako bi bi bili iskreni kao Ebu Bekr, r.a., pravedni i dosljedni kao Omer, r.a., darežljivi kao Osman, r.a., učeni kao Alija, r.a., hrabri kao Hamza, r.a.

To nije nemoguće jer i oni su bili samo ljudi. Imali su svoje porodice o kojima su morali brinuti, imali su poslove kojima su sticali imetak, imali su svoje ljubavi i opsesije ali najveća opsesija im je bila ljubav prema Allahu, dž.š., i Poslaniku, a.s. Pa zar to ne treba da ostane i naš cilj?

Naša zadaća biće uspješno obavljena ako pripremimo i naučimo sebe i našu djecu da moramo imati ŠTIT koji će nas čuvati i voditi ka uspjehu i Allahovom, dž.š., zadovoljstvu. Štit za muslimane je Islam!

Molimo Allaha, dž.š., da budemo dostojni i dosljedni nosioci, tumači i čuvari islamskoga EMANETA!
Amin!

Ismet Zejnelović, imam ZBGA
www.zbga.org

Exit mobile version