Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Hutba – Islam i Nova godina

1. januar 2021./6. džumadel-ula 1442. h. g.
Hutba – Islam i Nova godina

“Reci: O nevjernici, ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate, a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam; ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali, a vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam, vama vaša vjera, a meni moja.” (Kur’an, 109.)

Draga braco! Danas je 1. januar 2021. godine, što odgovara 6. džumadel-ula 1442. h.g. Danas je osvanuo novi dan, ne posebno drugačiji od jučerašnjeg, osim što smo stariji za još jedan Božiji dan i mnogi mahmurni od probdijene noći. Eto, došla je nova godina ali svjesni smo da su nam ostali stari problemi koji se neće sami od sebe riješiti, bez obzira na lijepe želje i čestitke.

Naša tradicija čestitanja praznika drugima nema ukusa ni mjere. Počeli smo čestitanjem Božića, nastavili čestitanjem nove godine, i to ide u nedogled.

Nas interesuje kakav je stav islama naspram ove teme?

Musliman smije čestitati praznike ili blagdane svojim komšijama i prijateljima nemuslimana, ali se ne smije sa njima poistivjetiti i uzeti tuđe blagdane za svoje.

Što se tiče Božica, on je bio i ostao kršćanski praznik, to nam je valjda jasno.

Nova godina je postala internacionalan praznik, jer se obilježava širom svijeta. Obilježavanje Nove godine je uzelo toliko maha da ga slave kako nemuslimani tako i mnogi muslimani. Čak i neke takozvane muslimanske zemlje nude programe i zabavu svojim građanima. Sve ovo je uticalo da su mnogi podlegli ovom uticaju te prihvatili slavljenje Nove godine kao svoj praznik iako sam način njenog obilježavanja uopšte ne dolikuje jednom muslimanu.

Prije svega, mi muslimani imamo svoje blagdane koje na svečan način obilježavamo. Mi imamo dva Bajrama. Kada je Allahov Poslanik, a.s.v.s., došao u Medinu zatekao je Ensarije kako se vesele u određenim danima, pa ih je upitao o tome, a oni su mu rekli da su to njihovi praznici. Zatim im je Poslanik rekao: Allah vam je zamijenio te praznike sa boljim od njih, to su ramazanski i kurban bajram.

U čemu se razlikuju naši blagdani od tuđih? Razlika je u tome što našim blagdanima nema nemorala, nema ispijanja alkohola, nema razvratne pjesme i muzike, nema divljanja. A ima veselja i radovanja!

Neki nazivaju 31. noć decembra najluđom noći. Zbog čega? Pa zato što mnogi sudionici izgube pamet, što prelaze granice ljudskog dostojanstva i morala. U ovoj noći se ispije najviše alkohola, konzumira se droga. Zar sve ovo doliči jednom muslimanu?

Pravi vjernik dobro zna da je najvrednija stvar koju mu je Allah dao razum, a onaj ko izgubi razum, makar i u jednoj noći, gubi svoje mjesto u Allahovoj milosti, gubi dostojanstvo jer je izgubio vezu sa Gospodarom.

U našim blagdanima mi nikada ne zaboravljamo svoju vezu sa Allahom. Mi mu se zahvaljujemo na blagodatima koje nam daje. Istina je da se mi veselimo, ali u tome ne pretjerujemo. Istina je i da se zaigra i zapjeva, ali umjereno. Mi imamo svoje blagdane kojima se radujemo i ne bi smjeli prihvatati nesto tuđe kao svoje.
Poslanik, a.s., nas upozorava da se čuvamo oponašanja i slijđjenja drugih, jer islam ima svoj ponos, svoju čast, svoj ugled.
Koliko je opasno oponašati druge govori nam i hadis gdje Poslanik, a.s.v.s., kaže: Onaj ko oponaša jedan narod, njemu i pripada.
Braćo i sestre, ako je naša pripadnost islamu naše jasno opredjeljenje i da ne želimo pripadati nečemu drugom mimo islama, jer smo rođeni u islamu pa želimo u njemu i ostati… zašto nas tuđe privlači tako neodoljivo? Je li možda zato što naša vjera nije čvrsta? Ispitajmo sebe! Zašto, umjesto tuđih ludih noći ne razmišljamo i prihvatimo ono što nam Allah obećava, a to su sreća i uspjeh ovog i onoga svijeta? Pa uspjeh je ono ka čemu mi svi težimo. Uzvišeni Allah kaže:
„Ti obraduj one koji vjeruju i koji čine dobra djela da njima pripadaju dženetske bašče kroz koje će rijeke teći, i kad god probaju kakav plod iz nje reći će kao da smo ovako nešto prije probali…“ (El-Bekare, 25)
Omer, r. a., kaše: Mi smo narod kojeg je Allah uzdigao islamom, i kad god budemo tražili ponos u nečemu drugom, Allah će nas poniziti.
Braćo i sestre, upamtimo da, kad god se okrenemo od izvornog islamskog učenja to će za nas značiti nazadovanje i poniženje. Kad god prihvatimo tuđe praznike za svoje to će nas poniziti.
Zato obratimo pažnju na islam i njegova načela, poštujmo ih i primjenjujmo u svojim životima kako bi nas Allah obradovao Svojom pomoći nagradom.
Ja Rabb, Ti nam budi na pomoći da očuvamo svoj identitet i da nikada ne zaboravimo ko smo i šta smo! Amin!
Ismet Zejnelović, imam ZBGA
www.zbga.org

Exit mobile version