Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Hutba – Mjesec redžeb

12. februar 2021./30. džumadel-uhra1442. h. g.
HUTBA – Mjesec redžeb
Hvala Allahu, dž.š., koji nas je uputio ka nuru islama, i koji nas je učinio muslimanima.
Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., na njegovu porodicu, časne ashabe i sve one koji ih slijede.
Draga i poštovana braćo, po islamskom kalendaru, danas je posljednji dan šestog mjeseca, džumadel-uhra a večeras poslije akšama nastupa mubarek mjesec redžeb.
Šta za nas znači mjesec redžeb?
Mjesec redžeb je sedmi mjesec u islamskome kalendaru. Osmi mjesec je ša’ban a deveti je mubarek ramazan.
Mjesec redžeb je mjesec miradža/uzdignuća Božijeg poslanika iz Mekke u Jerusalem pa u nebeske svere.
Redžeb je jedan od četiri sveta mjeseca u kojima je zabranjeno prolijevanje krvi i potezanje ili zveckanje oružjem. Allah, dž.š., kaže: Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite!… (Et-Tevbe, 36)
O redžebu i ša-banu Allahov Poslanik, Muhammed, a.s., je rekao: Godina ima 12 mjeseci, četiri su sveta, tri dolaze jedan iza drugog a to su: zul-ka’de, zul-hidže i muharrem a redžeb je odvojen i dolazi između džumadel-uhra i ša’bana. (Buharija i Muslim).
Ovi mjeseci su nazvani svetim zbog dvije stvari:
1. Zbog zabrane ratovanja u njima, osim ako se mora braniti od neprijatelja.
2. Zato što je činjenje harama u ovim mjesecima veći grijeh nego u drugim mjesecima. Zbog toga nam je Allah, dž.š., zabranio da činimo grijehe u ovim mjesecima rekavši: …U njima ne griješite!… (Et-Tevbe, 36)

Poštovana braćo, Allah, dž.š., počastio nas je ovim mjesecima kako bi u njima shvatili važnost i značaj činjenja dobra i izbjegavanja harama. Ove blagodati moguće je shvatiti iz dova našeg Poslanika, a.s. Kada bi došao mjesec redžeb Božiji poslanik, a.s., bi ovome mjesecu, kao i ša’banu, posvećivao posebne odabrane dove među kojima je sljedeća: “ALLAHUMME BARIK LENA FI REDŽEBE VE ŠA’BANE VE BELLIGNA RAMADAN.” (“Moj Allahu! Učini nam blagoslovljenim redžeb i ša’ban i učini da dočekamo ramazan.”)

Poruka nama je da ove časne dane nastojimo pretvoriti u vrijednost našim ibadetom, kako bismo i mi bili blagoslovljeni i zaslužili Allahovu, dž.š., milost na ovome svijetu i za naš vječni život na drugom svijetu.

Uzvišeni Allah hoće da Svojim robovima dariva oprost uz određene povode. To je rekao u suri Zumer: Reci:-O robovi Moji koji ste se prema Meni ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” (Ez-Zumer, 53.)

Šta prvo treba uraditi musliman koji se želi okoristiti ovim danima i noćima Allahove, dž.š., milosti?

Prvo moramo prekinuti sa činjenjem harama i pokajati se za vlastite grijehe i zatražiti oprosta od Allaha, dž.š., zatim ustrajavati u dobru, čuvanju jezika, redovnom klanjanju namaza i postu mjeseca ramazama itd.

Nama bi bilo od mnogostruke koristi kada bi u ovome predramazanskome vremenu analizirali naše sopstveno stanje, uzroke naših kriza i podjela, uzroke i posljedice porodičnih problema. Trebamo nastojati da nam u ovom mjesecu djela budu svijetla a jezik tih, posvećen ibadetu i traženju oprosta.

U mjesecu reždebu su dvije mubarek noći: Lejletur- regaib koja je prvog uoči petka u redžebu te Lejletul-miradž, noć miradža tj. noć uzdignuća Božijeg poslanika, a.s., koja pada 26. redžeba.

Moleći našeg Uzvišenog Gospodara da nas oslobodi pandemije COVID-19 pa da u zdravlju i veselju dočekamo predstojeće mubarek dane, noći i mjesece, završimo ovu hutbu dovom Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s.: “ALLAHUMME BARIK LENA FI REDŽEBE VE ŠA’BANE VE BELLIGNA RAMADAN.” (“Moj Allahu! Učini nam blagoslovljenim redžeb i ša’ban i učin da dočekam ramazan.”)

Ismet Zejnelović, imam ZBGA
www.zbga.org

Exit mobile version