Site icon Zajednica Bosnjaka GA

HUTBA: O džum’a-namazu

05. oktobar 2018. / 25. muharrem 1440. h.g.

 HUTBA: O džum’a-namazu

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom. Neka je mir i Allahov blagoslov na Njegova Poslanika Muhammeda, a.s., na Poslanikovu časnu porodicu, ashabe i svenjegove  sljedbenike do Sudnjega dana. 

Poštovana braćo, tema današnje hutbe je Džum’a i njena važnost.
Često puta tema naših hutbi su hadž, kurban, bajram, te smo i veoma iscrpno govorili o tome. Ono što je posebno zanimljivo, kada smo mi u pitanju, jeste da smo poprilično revnosni u obavljanju obaveza vezanih za bajram i kurban, koji su vadžib a ne faz, kao i teravih namaz u ramazanu, koji je sunnet, dakle trećestepena dužnost. Ne može nam se tu puno prigovoriti, osim možda u samom nijetu, koji je opet lična stvar svakog ponaosob.

Međutim, kada su u pitanju strogi farzovi koje nam je Uzvišeni Allah u vidu stroge naredbe ostavio, ko što su dnevni namazi i džuma namaz, onda se u mnogome ponašamo veoma slobodno, uzimajući sebi za pravo da nalazimo razloge zašto ne izvršvamo naredbe Allaha, dž.š.

Jedan od ibadeta koji je u najstrožijoj formi naređen, jeste džuma namaz o kojem danas želim govoriti. Naime, primjetno je da veoma veliki broj  muslimana slobodno hodaju koje-kuda dok se džuma namaz u džamiji obavlja, a oni joj ne prisustvuju iz samo njima znanih razloga.

U suri “El-džum’a” Allah, dž.š,. poziva sve vjernike: “O vjernici, kad se u petak na namaz pozove, požurite ka spominjanju Allaha, i kupoprodaju ostavite, to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite.” (Džum’a, 9-10)

U navedenom ajetu spomenuta je kupoprodaja kao vid trgovine, koja je veoma važna u životu ljudi sa kojom mnogi rade i od toga hrane svoje familije. Međutim, u usporedbi sa džuma namazom daje nam se na znanje da je džuma važnija, i da sve treba ostaviti dok se džuma ne obavi. Nije u ajetu naređeno da se cijeli dan upotrijebi samo za džuma-namaz, nego da se poslije džume može nastaviti baviti poslovima sa kojima se prije džume počelo, ili početi nešto nanovo, o čemu nam jasno kazuje drugi ajet koji kaže: “A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite.”

Koliko je vazno prisustvovati džum’anskoj hutbi i klanjati džumu namaz vidimo iz hadisa Muhammeda, a. s.: Prenosi se da je Allahov Poslanik, a.s., jednom prilikom okupljenim ashabima kazao: “O ljudi, pokajte se svome Gospodaru prije nego što umrete. Činite dobra djela prije nego što budete još više zauzeti. Uspostavite vezu sa svojim Gospodarem čestim zikrom i sadakom, javno i tajno, bićete opskrbljeni, nagrađeni i spašeni. Znajte da vam je Allah propisao džuma-namaz kao obligatnu, prvostepenu dužnost na ovome mjestu na kome se nalazim, u ovome mjesecu, u ovoj godini, pa sve do Sudnjeg dana. Onaj koji smatra džuma-namaz nevažnom, ili je zaniječe za moga života ili poslije moje smrti pa je izostavi, a bude imao imama, svejedno bio on pravedan ili nepravedan, taj neće biti obuhvaćen Allahovim blagoslovom, niti će imati ikakve koristi od svoga namaza, zekata, posta, hadža i drugih dobrih djela sve dok se ne pokaje. A ko se pokaje, pa Allah zaista prima pokajanie. Žena ne može biti imam muškarcu, niti neuk učenom, a ni bludnik vjerniku, osim ako na to bude prisiljen višom silom.” (Hadis)

Nije dovoljno samo biti na džumi, već saslušati hutbu i poruku koju ona nosi, zapamtiti koliko se može pa o tome razgovarati sa onima koji nisu bili taj dan na dšumi, sa svojom familijom ili prijateljima i poznanicima koji eventualno nisu mogli biti na džumi. Također, može im se hutba poslati na e-mail sa preporukom da je pročitaju.

Zejd ibn Sabit prenosi da je Allahov Poslanik na Mini prisutnima održao sljedeći govor: “Neka Allah nagradi onoga koji čuje moj govor i razumije ga, a potom ga prenese onome koji ga nije čuo. Mozda onaj kome je govor prenesen ima veću mom zapažanja i bolje ga shvaća od onoga koji taj govor prenosi.” (Hadis)


Ovo su poruke danasnje džum’anske hutbe pa molim Allaha, dž.š., da se njome okoristimo i primi našu džumu-namaz. Amin!

Ismet Zejnelović, Imam ZBGA

Exit mobile version