Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Hutba – Pomaganje drugima

22. januar 2021. /09. džumadel-uhra 1442. h.g.
Hutba – Pomaganje drugima
Hvala Allahu, Gospodaru svjetova! Salavat i selam neka je na posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, a.s., njegovu porodicu, ashabe i sve one koji ga slijede na putu Islama!
Allah, dž.š., je u Kur’anu rekao: I Allahu se klanjte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! a roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i komšijama bližnjim, i komšijama daljnjim, i drugovima, i putnicima-namjernicima, i onima koji su u vašem posjedu. Allah, zaista, ne voli one koji se ohole i hvališu. (En-Nisa’, 36)
Božiji poslanik, Muhammed, a.s., je rekao: Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nasilje, ne izdaje ga. Ko pomogne svome bratu muslimanu – Allah će njemu pomoći, ko otkloni nevolju od brata muslimana – Allah će otkloniti njegovu nevolju na Sudnjem dana, ko pokrije sramotu brata muslimana – Allah će pokriti njegovu sramotu na ovom i onom svijetu. Allah će pomagati svome robu sve dok on pomaže svome bratu muslimanu. (Buharija i Muslim)
Poštovani džema’ate!
Islam znači uspostavljanje ispravnog odnosa prema Uzvišenom Allahu, ispravnog odnosa prema drugima i ispravnog odnosa prema samome sebi. Sva tri ova odnosa su važna za vjernika. Ako čovjek nema ispravan odnos prema Allahu dž.š., onda neće imati ispravan odnos prema drugima niti samome sebi.
Biti dobar musliman podrazumijeva da čovjek u svom svakodnevnom životu ima lijep odnos prema onima s kojima živi.
Nije čovjek dobar musliman onda kada svojim postupcima ili riječima stavlja u nevolju druge ljude.
Nije dobar musliman ni onda kada se raduje tuđoj nevolji, pa makar je on sam nije izazvao.
Neće biti dobar musliman ni onda kada je spram tuđe nevolje ravnodušan.
Božiji poslanik, a.s., je rekao da su muslimani međusobno kao jedno tijelo i kada se razboli samo jedan organ i svi ostali organi trpe. (Buharija i Muslim).
Prvi muslimani su dobro razumjeli ovu poruku Božijeg poslanika. Bratski odnos ensarija – domicilnih stanovnika Medine, prema muhadžirima – doseljenicima iz Mekke, onda kada muhadžiri nisu imali ništa, samo je jedan primjer kako su prvi muslimani prihvatali naloge islama.
Današnje vrijeme je karakteristično po tome da mnoge muslimane tuđi problemi i nevolje, uglavnom ne interesuju. Često možemo pomoći – a nećemo. Vodimo svoju brigu. Kao da ćemo sami, kada dođemo u neku sličnu situaciju, moći izaći na kraj sa svim problemima.
Svako od nasje iskusio da nam je jedna riječ, tamo gdje je bila potrebna, puno koristila. Ispravna je ona izreka u kojoj se kaže: “Pomozi mi da ustanem, da se pridignem, pasti mogu i bez tebe.”
Često i mi svojom riječju ili postupkom, koji nas uglavnom ništa ne koštaju, možemo pomoći drugima da se pridignu, da uspiju. Čak i onda kada pomaganjem drugima nešto žrtvujemo, bilo da je to novac, vrijeme, fizički trud ili nešto drugo, opet imamo razloga da pomognemo.
Narodna poslovica kaže, baci nizvodu – naći će se uzvodu. Možda će nama sutra biti potrebna pomoć onoga kome mi danas pomažemo.
Čak iako nam nikada ne zatreba pomoć na Dunjaluku, imaćemo koristi od pomaganja drugima na Ahiretu.
Čuveni pobožnjak Hasan El-Basri je govorio: Volim pomoći svom bratu (po vjeri) kad mu je moja pomoć potrebna nego četrdeset dana ibadetiti u džamiji.
Čudno je današnje vrijeme, odnosno čudni su današnji međuljudski odnosi. Spremni smo pomoći drugima ako ćmoe zauzvrat nešto dobiti ili ukoliko ćemo imati kakav interes. Prve riječi mnogih su: gdje sam ja tu, ili ima li mene tu, pa ako vide kakvu vidljivu računicu – pomažu, ako je ne vide, odustaju.
Braćo i sestre, ne budimo takvi! To nije istinski i iskreni pristup vjeri. Istinska i iskrena vjera nam pomaže da budemo osjetljiviji spram problema i potreba drugih ljudi.
Hvala Allahu dž.š., još uvijek ima ljudi koji nas fasciniraju i zadivljuju svojim nesebičnim i bezinteresnim pomaganjem drugih. Još uvijek ima onih koji ispravno razumijevaju vjeru. To nam daje nadu da će ljudska humanost i dobrota nadvladati grubu i surovu gramzljivost i gole interse.
Molim Allaha, dž.š., da nam pomogne u nastojanju da svojim ponašanjem i pomaganjem drugima zaslužimo i Dunjaluk i Ahiret. AMIN!

Ismet Zejnelović, imam ZBGA
www.zbga.org

Exit mobile version