Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Hutba – Slijeđenje Poslanika, a. s.

        7. decembar 2018./29. rebiul-ewwel 1440. h. g.
Hutba – Slijeđenje Poslanika, a.  s.

Hvala Allahu, dž.š., na milosti i blagodatima kojima nas daruje i neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., na njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike islamu!

Poštovani džema’ate, draga braćo! Tema današnje hutbe jeSlijeđenje  Poslanika,  a. S.“

Govorim na ovu  temu u posljednjoj hutbi mjeseca rebiu-l-evvela 1440. h. g. i u vrijeme u kojem se osjeća sve izraženija potreba za vraćanjem Sunnetu Muhammeda, a. s., jer je udaljavanje od njegova puta kroz historiju donosilo nazadovanje ili stagnaciju muslimanskog Ummeta.

Muhammed, a. s., je poslat ljudima kao svjedok, donosioc radosne vijesti, opominjač, onaj koji poziva Allahu, dž. š., i svjetiljka koja sija, što potvrđuju ajeti od 45. – 47. sure „El-Ahzab”:

يَاأَيُّهَا النَّبِيُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِيرًا(45) وَدَاعِيًا إِلَى اللَّهِ بِإِذْنِهِ وَسِرَاجًا مُنِيرًا(46) وَبَشِّرْ الْمُؤْمِنِينَ بِأَنَّ لَهُمْ مِنْ اللَّهِ فَضْلًا كَبِيرًا (47)  

„O Vjerovjesniče, Mi smo te poslali kao svjedoka, kao donosioca radosnih vijesti i kao Poslanika koji opominje,(45) da – po Njegovu naređenju – pozivaš Allahu i kao svjetiljku koja sija.(46) I obraduj vjernike da će Allah na njih veliku blagodat prosuti.“(47)     

Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a.: „Nakon što je objavljeno:  „O Vjerovjesniče, Mi smo te poslali kao svjedoka i kao donosioca radosnih vijesti i kao poslanika koji opominje.“ a Poslanik, a.s., je već bio naredio Aliji i Muazu, r. a., da idu po zadatku u Jemen – rekao im je: يَسِّرُوا وَلاَ تُعَسِّرُوا وَبَشِّرُوا وَلاَ تُنَفِّرُوا” فَإِنَّهُ قَدْ أُنْزِلَ إِلَيَّ: „Idite i obveseljavajte, a ne izazivajte odvratnost i odbojnost, olakšavajte, a ne otežavajte, jer mi je objavljeno: „O Vjerovjesniče, Mi smo te poslali kao svjedoka i kao donosioca radosnih vijesti i kao poslanika koji opominje“.

Za razliku od drugih Božijih poslanika, Muhammed, a. s., je imao misiju koja nije ograničena na određeno vrijeme i jednu etničku skupinu, već se njegovim poslanstvom otvaraju novi vidici pred čovječanstvo i poslanička zadaća dobija posebnu dimenziju. Taj teški i odgovorni zadatak, Muhammed, a. s., zajedno sa ashabima ispunjava i širi Islam koji predstavlja nepresušan izvor za sve one koji se žele napojiti sa čistog izvora.

 

Oni koji hoće da ih zavoli njihov Gospodar i da im budu oprošteni grijesi, dužni su slijediti Poslanika, a. s., kao što Allah, dž. š., kaže u 31. i 32. ajetu Sure Ali Imran:

قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمْ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ(31) قُلْ أَطِيعُوا اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْكَاافِرِينَ(32)

„Reci: “Ako Allaha volite, mene slijedite i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!” – a Allah prašta i samilostan je.”(31) “Reci: “Pokoravajte se Allahu i Poslaniku (a.s.)!” A ako oni glave okrenu – pa, Allah zaista ne voli nevjernike.”(32)

Allah, dž. š., naređuje muslimanima da prihvate sve što im njihov Poslanik, a. s., dozvoljava, a da se okanu svega onoga što im je on zabranio,  pa u drugom dijelu 7. ajeta Sure El-Hašr, stoji:

وَمَا آتَاكُمْ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

„Ono što vam Poslanik (‘a. s.) da, to uzmite, a ono što vam zabrani, ostavite! I bojte se Allaha jer Allah zaista strahovito kažnjava!“

Pokornost Poslaniku, a. s., se ogleda u slijeđenju njegova Sunneta, a generacija njegovih poslušnih ashaba nije postavljala pitanja i potpitanja na ono što je Muhammed, a. s., tražio od njih.

Oni nisu postavljali pitanje zašto je Islamom nešto određeno ovako ili onako, jer su bili svjesni da ih je Muhammed, a. s., upozorio, da su prije njih propali mnogi narodi koji su puno zapitkivali svoje poslanike, kao što stoji u  predaji koju renosi Ebu Hurejre, r. a., da je Poslanik, ‘a. s., rekao: „Ono što sam vam zabranio, ostavite, a što sam vam naredio činite koliko možete, jer su one koji su bili prije vas uništila pretjerana pitanja i neslaganje sa njihovim poslanicima!“ (Muslim)

U predaji koju bilježi imam Buharija od El-Irbada ibn Sarije, r. ‘a., se prenosi: „Obratio nam se Poslanik, ‘a. s., jedno jutro poslije sabaha, dirljivim obraćanjem, od kojeg su zasuzile oči i zatreperila srca, pa je neko kazao: „Ovo je oproštajni govor, pa šta nam preporučuješ Allahov Poslaniče?“ Reče: „Preporučujem vam bogobojaznost, poslušnost i pokornost, pa makar abesinskom robu. Uistinu ko poživi od vas nakon mene vidjeće mnogobrojna razilaženja. Čuvajte se novotarija, jer su one zabluda! Ko od vas to doživi, držite se čvrsto moga sunneta i sunneta pravednih upućenih halifa i za to se borite i zubima!“ (Buharija)

Prenosi Abdur-Rahman ibni ‘Avf, r. ‘a., da je Poslanik, ‘a. s., rekao: „Ostavljam vam dvije stvari; nećete zalutati, ako ih se budete držali: Allahovu Knjigu i moj Sunnet!“ (Malik)

Braćo! Naša jedina nada i šansa je u tome da se vratimo  Sunnetu Muhammeda, a. s., i budemo ponosni što smo muslimani! Natječimo se u slijeđenju Poslanika, a. s., u pogledu:

-bogobojaznosti, (jer on je bio najbogobojazniji),

-iskrenosti, (jer on je bio najiskreniji),

-hrabrosti, (jer on je bio najhrabriji),

-dobročinstvu, (jer on je bio najveći dobročinitelj),

-milosti, (jer on je poslat kao milost čovječanstvu,

-stida (bio je stidniji od mlade nevjeste, nekadašnje a ne sadačnje) i drugih poslaničkih svojstava!

Ne gubimo nadu u Allahovu, dž. š., milost i natječimo se u dobru!

Molimo Gospodara svjetova da nam pomogne da nas sačuva u Islamu i da Islam ojača, da sačuvamo našu lijepu BiH, natopljenu časnom i čistom krvlju šehida, da uputi naše vođe i osnaži ih da ne izdaju, ne prodaju i ne pogaze sve ono za što je pala krv šehida.

-Milostivi Gospodaru, učvrsti nas na putu Islama,

-Učini nas od onih koji istinski slijede sunnet Poslanika, a  s.,

-Oprosti našim roditeljima i našim dobrim predhodnicima,

-Uputi i učvrsti naše potomke,

-Oprosti nam grijehe i počasti nas  Svojim džennetom!

Ismet Zejnelović, imam ZBGA

Exit mobile version