Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Kurban – historijat i važnost

18. Juni 2021. / 23. zul-ka’de 1437. h. g.
HUTBA – Kurban – historijat i važnost

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.
Neka je mir i Allahov blagoslov na Njegova Poslanika Muhammeda, a.s., na Poslanikovu, a.s., časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike Allahove, dž.š., vjere do Sudnjega dana.
Poštovana braćo i sestre! U današnjoj hutbi govorit ćemo o kurbanu.
Kurban se u više navrata spominje u Kur’anu. Iz Kur’ana se jasno vidi da je kurban bio propisan prvom čovjeku na Zemlji Ademu, a.s., i njegovoj porodici. U suri “El-Maide”, 27. ajet stoji: “Istinski im ispričaj događaj dvojice sinova Ademovih. Obojica su kurban žrtvovali. Od jednog je kurban bio primljen, a od drugog nije. Tada ovaj reče drugom:- Tebe ću ubiti, a ovaj odgovori :- Allah prima samo od dobrih i bogobojaznih.”
U ovom ajetu nalazimo potvrdu da kurban kao vjerska obaveza ne potječe tek od Ibrahima, a.s., već od prvog čovjeka, Adema, a.s. Kako je kurban bio propisan prvom čovjeku i poslaniku, Ademu, a.s., i njegovim sinovima tako je bio propisan i svim poslanicima poslije njega. U Starom Zavjetu u Prvoj knjizi Mojsijevoj kaže se za Nuha, a.s., da je prinosio žrtvu Bogu “od svake čiste stoke i od svijeh ptica čistijeh…“
Kod Ibrahimovog, a.s., starijeg sina Ismaila, a.s., kurban (žrtvovanje stoke) se veže za obred hodočašća Svetog Hrama – Kabe, koju je Ibrahim, a.s., skupa sa Ismailom, a.s., izgradi po Allahovoj, dž.š., zapovijedi u dolini Mekke. Znači, kod potomaka Ismailovih, a.s., kurban je vezan za obred hadždža i u tom smislu se klanje kurbana obavlja u vrijeme obavljanja hadža (kurban-bajram), i na jednom od mjesta hodočašća (Mina). Sve je ovo, jasno, vezano za poznatu kušnju kojom je Allah, dž.š., iskušao odanost svog roba Ibrahima, a.s., naredivši mu u snu da kao kurban zakolje svoga sina Ismaila, a.s.,: “Pa pošto je dostigao s njim (dobu) privređivanja, reče: “O sinčiću moj! Uistinu, ja sam u snu vidio da te ja koljem, pa gledaj, šta vidiš?” Reče: “O oče moj! Učini šta ti se naređuje. Naći ćeš – ako Bog da – da sam ja od strpljivih. Pa pošto se oba pokoriše, I položi ga na čelo. I pozvasmo ga: “O Ibrahime! Već si ispunio snoviđenje. Uistinu, mi tako nagrađujemo dobročinitelje. Uistinu, ovo je to, kušnja očita.” I iskupismo ga žrtvom golemom, i ostavismo među kasnijim (pokoljenjima): “Selam Ibrahimu! Tako nagrađujemo dobročinitelje! Uistinu, on je bio od robova Naših vjernika.“ (Es Saffat-102-111)
Nadam se da svi znamo ovo kur’ansko kazivanje.
Kada je Ibrahim položio na čelo svoga sina Ismaila, Allah, dž.š., je poslao meleka sa ovnom. Kada se pojavio ovan – kurban od Allaha, dž.š. kao zamjena za Ismaila, a.s., prisutni melek uči tekbir: ALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER. Ibrahim a.s. također, uči: LA ILAHE ILLALLAHU VALLAHU EKBER. Na kraju dječak Ismail, a.s. donosi tekbir i čini zahvalu Allahu dž.š. riječima: ALLAHU EKBER VE LILLAHIL-HAMD. Ovo je u stvari tekst tekbiri-tešrika koji mi često učimo i trebamo znati na koji događaj se podsjećamo učenjem tekbiri tešrika kao što trebamo pojmiti i značaj veličanja, slavljenja i hvaljenja koju izričemo tim učenjem. Mi smo učenjem tekbiri-tešrika više okrenuti melodičnosti i zajedničkom izgovaranju ovih riječi, no kada vidimo nakon kakva događaja su izgovorene ove riječi i ko ih je i u kakvom stanju izgovorio, vjerujem da će, upamtimo li ovo naše učenje tekbira, ubuduće biti duhovno sadržajnije.
Ovaj veličanstveni događaj nas uči da svačiji ljudski život dobiva svoje značenje i vrijednost od Allaha, dž.š., Izvora Kreacije – a ne od prirode ili bilo koga drugog.
Ibrahim, a.s., je, na sebi svojstven način, dao svoga sina Ismaila da bi ga, milošu Božijom, potom dobio natrag na prikladnijoj osnovi. Ovaj događaj nas uči da je Allah, dž.š, oličene Dobrote, Milosti, Mudrosti…
Klanje kurbana potvrđen je objavljivanjem Kur’ana direktnom Ismailovom, a.s., potomku, Muhammedu, a.s., tako da kurban ostaje kao propisana forma žrtve u islamu sve do Sudnjeg Dana. Također je Kur’anom propisano da se meso koristi za ishranu određenih kategorija ljudi, tako da žrtvovanje kurbana nema samo karakter ličnog odnosa između Allaha, dž.š., i roba koji kolje kurban, već ono sada poprima širi društveni i socijalni kontekst.
“A kamile smo vam učinili jednim od Allahovih obreda hadždža i vi od njih imate koristi; zato spominjite Allahovo Ime kad budu u redove poredane; a kad padnu na zemlju, jedite ih, a nahranite i onoga koji ne prosi, a i onoga koji prosi; Tako smo vam ih podčinili da biste zahvalni bili. Do Allaha neće doprijeti meso njihovo i krv njihova, ali će Mu stići iskreno učinjena dobra djela vaša; Tako vam ih je podčinio da biste Allaha veličali, zato što vas je uputio. I obraduj one koji dobra djela čine.” (Hadždž, 36-37.)
Ebu Zerr, r.a., molio je Poslanika, a.s.:: „Oporuči mi nešto, što će mi u životu biti važno“. Poslanik, a.s., reče: „Voli siromaha i druži se s njim“. (Dejlemi) Poslanik, a.s., kaže: „Allah dž.š., je na pomoći svome robu sve dok je on na pomoći svome bratu“.(Buhari).
Želiš pomoć Božiju? Ima put, pomozi brata! Kada prođu dani žrtve, ne prestaje obaveza našeg žrtvovanja, žrtvovanja za opće dobro.
Našim kurbanima možemo i trebamo snažiti i našu domovinu, našu Islamsku zajednicu. Dalekovidi ljudi, naši vrli predhodnici su razumijevajući moderni način života, život u gradskim uvjetima ili u dijaspori omogućili da se o kurbanima brine Zajednica. Omogućila nam je Zajednica da ispunimo svoju obavezu, upotpunimo propis i postignemo veliko dobro. Našim kurbanima koje kroz Islamsku zajednicu realiziramo doprinosimo njenom jačanju i istovremeno brinemo za veliki broj ljudi i ustanova od općeg, javnog značaja. Meso od našeg kurbana uplaćenog u Islamsku zajednicu će, osim do naših medresa, stići do bolničkih restorana, dječijih i studentskih domova, domova za nezbrinutu djecu i djecu sa posebnim potrebama, povratničkih naselja, javnih kuhinja…
Kurbanima, koje kroz Islamsku zajednicu realiziramo, ekonomski jačamo našu domovinu i velika smo podrška razvoju stočarstva. Kupovinom kurbana u našoj domovini, a ne ko zna gdje, mi pomažemo razvoju našeg stočnog fonda. Rijaset islamske zajednice će i ove godine od naših povratnika u manji BiH entitet otkupiti kurbane. Povratnici će tako biti pomognuti jer će svoj proizvod prodati a u istim tim povratničkim mjestima, kurbani će biti zaklani i povratnicima podijeljeni.
Uključimo se braćo u Rijasetovu akciju klanja kurbana, jer ona donosi svima višestruku korist. Prije svega, sigurni smo da će sve biti urađeno u skladu sa propisima naše vjere i da će naši kurbani biti ispravni. Korist će biti i našoj zemlji jer ćemo naš novac trošiti kupujući domaće i tako podržati razvoj stočnog fonda u našoj zemlji. Korist ćemo imati mi, imat će je proizvođači, a posebnu će korist imati oni koji će mesom naših kurbana pomognuti biti.
Korist će imati i naša Islamska zajednica jer će kroz akciju sakupljanja kurbanskih kožica ostvariti dobit iz koje će moći podržati razvoj naših obrazovnih ustanova i institucija Islamske zajednice uopće. Kao što nam je stalo da se kurbansko meso po propisu vjere razdijeli, jednako nam treba biti važno da se i prema kurbanskoj kožici odnosi ispravno jer je ona dio našega kurbana. Treba nam neko ko će se brinuti da se ona adekvatno zbrine, i na vrijeme i na pravo mjesto preda. A to mjesto je Islamska zajednica. Ne pobrinuti se za kurbansku kožicu ili, ne daj Bože, istu prodati ili se prema njoj nemarno odnositi znači, uloženo u kurban izgubiti.
Ove godine kurban je nešto jeftiniji od prošle godine i košta $215.00. Uplate se primaju do pred kurban bajram.
Molimo Uzvišenog Allaha, dž.š., da kurbane naše primi i da nam oni budu garancija i pomoć za prelazak preko sirat ćuprije. Amin!

Ismet Zejnelović, imam

Exit mobile version