Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Mubarek mjesec redžeb

28. februar 2020./04. redžeb 1441. h.g.

Hatib: Ismet ef. Zejnelovic

Poštovane džematlije, slava i hvala neka je Uzvišenom Gospodaru, Allahu, dž.š., na svim blagodatima kojima nas neprestalno obasipa!

Salavat donosimo na Njegovog poslanika, Muhammeda, a.s., i na sve dobre i pokorne Allahove, dž.š., robove, sve do Sudnjeg dana.

Allah dž. š. U Svojoj Knjizi kaže: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Knjizi Allahovoj, sve od Dana kada je nebesa i zemlju On stvorio, a četiri mjeseca su sveta; to je vjera istinska, i u mjesecima tim vi ne zgriješite… (Et-Tevbe, ajet br. 36.)

Pred nama su blagoslovljeni-mubarek mjeseci islamskoga ummeta. Sinoć, iza akšama nastupio je mjesec redžeb koji prethodi mjesecima ša’banu i ramazanu. Do mubarek ramazana nam je ostalo 55 dana!

Poštovana braćo, Allah, dž.š., počastio nas je ovim mjesecima kako bi u njima shvatili važnost I značaj ovih blagoslovljenih mjeseci. Ove je blagodati moguće shvatiti iz dova našeg Poslanika, a.s. Kada bi došao mjesec redžeb Božiji poslanik bi ovome mjesecu posvećivao posebne odabrane dove među kojima je sljedeća: “ALLAHUMME BARIK LENA FI REDŽEBE VE ŠA’BANE VE BELLIGNA RAMADAN.” / “Moj Allahu! Učini nam blagoslovljenim redžeb i ša’ban i približi nas ramazanu.”/

Poruka nama je da i mi ove časne dane nastojimo pretvoriti u vrijednost našim ibadetom, kako bismo i mi bili blagoslovljeni i sakupili poskrbu za Allahovu dž.š., milost na Ovome svijetu i za naš život na Drugom svijetu.

Iz milosti prema nama, Uzvišeni Allah je darovao vremena – povode, razloge, mjesece i dane, sate i minute da bi opraštao Svojim robovima.

Uzvišeni Allah je neke dane odlikovao po počastima nad drugim danima. Učinio je da određene noći budu vrijednije i cjenjenije od drugih noći, neka vremena preča i vrijednija nad drugim vremenima.

Uzvišeni Allah hoće da Svojim robovima dariva oprost uz određene povode. To je On rekao u suri “Zumer”: “Reci:-O robovi Moji koji ste se prema Meni ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost” Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” (Az-Zumer, 53.)

Šta prvo treba uraditi musliman koji se želi okoristiti ovim danima i noćima Allahove, dž.š., milosti?

Musliman se prvo treba pokajati za vlastite grijehe i zatražiti oprosta od Milostivoga Allaha, dž.š.

Redžeb je odabrani mjesec. On je jedan od mjeseci u kojima je zabranjen sukob i krvoproliće i koji je u Kur’anu spomenut.

Pored mjeseca redžeba koji je sedmi mjesec muslimanskog kalendara sveti mjeseci su još: muharrem koji je prvi mjesec muslimanskog kalendara, zul-kade i zul-hidždže, jedanaesti i dvanaesti mjeseci muslimanskog kalendara.

Dobra djela u ovim mjesecima se nagrađuju višestruko, a hrđava se višestruko kažnjavaju.
Iz toga je potrebno da u mjesecu redžebu poboljšamo naša djela i riječi.

Mnogobošci su u ovim mjesecima obustavljali ratove a zašto onda i mi ne bismo posvetili malo pažnje ovom mubarek mjesecu? Treba nastojati da nam bar u ovom mjesecu djela budu svjetla a jezik tih.

Mjesec Reždeb je uzvišeni-mjesec jer su u njemu dvije mubarek noći: Lejletu-r-regaib koji pada prvog uoči petka u redžebu, što je bilo sinoć. Ona se naziva noć začeća, ili noć želja, kada je hazreti Amina zanijela Muhammeda, a.s. U mjesecu redžebu je i Lejletul-miradž, noć miradža, tj. uzdignuća Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s. koja pada 26. redžeba što po gregorijanskom kalendaru pada u subotu, 21. marta, iza akšam namaza.

Poznato je da je veoma lijepo ovaj mjesec obilježavati postom, nafila namazom, razmišljanjem o Allahovu, dž.š., stvaranju itd.

U predaji koju prenosi Seid Hudri, kaže se da je rekao Poslanik, a.s.: “Mjesec Redžeb je Allahov mjesec pa ko bude postio u njemu jedan dan – vjerujući da će za to imati nagradu kod Allaha – zaslužio je Njegovo zadovoljstvo. A koliku će nagradu imati onaj ko bude postio dva dana redžeba ne mogu opisati stanovnici Zemlje i neba. Ko bude postio tri dana ovog mjeseca Allah će dati na Sudnjem danu prostor između tog muslimana i Džehennema koliko 70 godina hoda. Ko bude postio četiri dana bit će sačuvan od svakojakih nesreća, raznih bolesti …”

Završimo sa dovom Uzvišenom Gospodaru: “ALLAHUMME BARIK LENA FI REDŽEBE VE ŠA’BANE VE BELLIGNA RAMADAN.” / “Moj Allahu! Učini nam blagoslovljenim redžeb i ša’ban i približi nas ramazanu.”/

Ismet Zejnelović, imam ZBGA

Exit mobile version