Site icon Zajednica Bosnjaka GA

Zajednica Bosnjaka Dzordije na djelu. Aferim

Zaćutah. Zaćutah nad djelima. Vratih se trenutak na prošlost. Prisjetih se kako svi mi dajemo sebi za pravo da naše Bosance i Hercegovce koji su svoj put pronašli u nekoj drugoj zemlji zovemo izdajicama. Obuze me neko crvenulo u obrazima i pognuh glavu.

Prekidoh tišinu jednom riječju. “Bravo”, rekoh i ponovo nastade tajac. Moje suze su se sjedinile sa tišinom. Pronašla sam način kako da se zahvalimo ovim ljudima. Naravno, papir i olovka.

Želim da svima nama skinem maramu sa očiju i da ugledamo svjetlo, a naše svjetlo je istina. Ovaj tekst će nas natjerati da nikako ove ljude ne nazivamo izdajicama, već da budemo ponosni na njih. Koliko god ljudi oko njih bili drugačiji, koliko god kamen ne bio Bosanski, niti njihov kruh nije pod pekom pečen, oni se nikad ne zastidiše svoje duše Bosanske, niti zaboraviše svoje majke, sestre, braću, rođake, poznanike, a niti one koje uopšte nisu upoznali koje su u suzama ostavili.

Skinimo kapu ovim ljudima.

Radi se o Humanitarnom Fondu Atlanta (HFA). Na ideju o formiranju ovakve jedne organizacije došao je džemat Zajednica Bošnjaka Džordžije u Atlanti. Ovaj tim čini tristo sedamdeset članova iz dvadeset država Sjeverne Amerike. Dobro organizirani tim i veličina njihove duše dovele su do zagarantovanog napretka. Djeluju već pet godina i uvijek imaju samo jedan cilj. Njihov cilj je osmijeh. Te osmijehe svaki put zabilježe kamere Hayat TV-a i Istine TV-a.

Iz godine u godinu ovaj tim broji sve više članova, a samim tim povećava se i iznos doniranih novčanih sredstava, tako da će ove godine iznos biti veći od 100 000 $.

 

Bosna je plakala zbog smrti Muharema Ćosića iz Blječeve koji iza sebe ostavi suprugu domaćicu sa sedmero djece. Njihov jecaj je čuo HFA. Kupili su im sav građevinski materijal za izgradnju štale, kao i najmlađeg člana ove porodice uvrstili među svoje stipendiste.

Ovo nije jedina povratnička porodica kojoj je HFA pomogla. Ova organizacija je pružila pomoć za trideset tri povratničke porodice putem Prosvjetitelja, a osim toga su donirali još dvanaest plastenika i pet krava. Na području Bosne i Hercegovine su pomogli sto sedam porodica.

Da bi školovanje povratničke djece učinila lakšim i ugodnijim, HFA je pružila pomoć povratničkim školama u sljedećim mjestima Bratunac(Glogova,Konjević polje,Voljavica i Blječeva) sa iznosom od 8500 KM,zatim školu Praca općina Pale. Dok su biblioteku u povratničkoj skoli u mjestu Hambarine kod Prijedora obogatili sa 500 knjiga. Sa donacijom od 7000 KM kupili su udžbenike i školski pribor za više od trideset djece koja nemaju jednog ili oba roditelja sa područja općine Srebrenica,Bratunac,Zvornik,Milići i Vlasenica. Naravno da nisu zaboravili ugroženu Romsku populaciju i D. Vakuf, te su i njima obezbijeđeni udžbenici.

Dvadeset i devet odličnih učenika i dobrih studenata prima stipendiju od ovog fonda.

Zajedno sa bolesnim se bore protiv opakih bolesti. Donirajući im novčana sredstva, vraćaju im nadu i želju da se još jače bore protiv njihovog protivnika.

Treba pohvaliti i džemate Sjeverne Amerike koji sarađuju sa HFA, a to su:džemati iz Charlotte (NC), Richmonda(VA), Bowling Greena (KY) i San Hose (CA).

Također se mnogo priča o gospodinu Mevludinu Smajloviću iz Charlotte koji pored iznimno velikih sredstava, stipendira čak tri studenta preko organizacije HFA.

Šta reći ovakvim ljudima? Ništa. Samo ćemo ustati i darovati jedan veliki aplauz.

Istočna Bosna

Exit mobile version